Máslo si vyrobíte doma během chvilky a bude vás to stát jenom 15 Kč. Kdo to neudělá, bude dál platit nesmyslné částky v obchodech
Obejít se bez másla je téměř nemožné. Jeho rostoucí cena však mnoho lidí od nákupu odradí. Nahradit jej přitom lze domácí a levnější variantou za pár korun.
Rostoucí ceny potravin nutí mnoho nakupujících přemýšlet, co si vloží do košíku. Jednou ze základních, avšak čím dál dražších potravin je máslo, bez něhož je téměř nemožné se obejít. Naštěstí existuje velmi jednoduchý způsob, jak si jej doma vyrobit, a to za pouhých 15 Kč, jak potvrzují i informace na webu iReceptář. Za pouhých 15 minut tak můžete mít vlastní máslo hotové a za pár hodin připravené k použití.
Co budete k výrobě másla potřebovat
Ať už vám doma máslo došlo, nebo jste jej zapomněli či nechtěli koupit, velmi snadno jej nahradíte. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je bílý jogurt. Výroba másla vás tak bude stát jen cenu obyčejného bílého jogurtu a trochu vašeho vlastního času. Pak už bude stačit jen nechat jej pořádně v lednici vychladit a budete mít hotovo. Použít jej lze pak téměř k čemukoliv.
Postup výroby
500 ml jogurtu nejprve nalijte do mixéru a nařeďte ještě ¾ hrnku čisté vody. Zapněte mixér a mixujte tak dlouho, dokud neuvidíte, jak se postupně odděluje tekutá část od pevné. Po několika minutách lze do mixéru přidat ještě 2–3 kostky ledu, aby vám pevná část opravdu dobře ztuhla. Pokud zrovna žádný led nemáte, obejdete se i bez něj, ale práce s máslem bude nejspíš trošku náročnější.
Máslo přeceďte
Jakmile máte domixováno, sáhněte po plátýnku, přes které tekutinu přecedíte. Po odtečení tekutiny ještě pevnou část másla ručně vymačkejte, abyste ji zbavili i posledního zbytku vody. Nakonec stačí hmotu z plátýnka vyjmout a zabalit do potravinářské fólie nebo formiček a uložit do lednice. Po několika hodinách bude připravené k použití. Naše čtenářka Jiřina D. z Trutnova jej vždy zabalí to pečicího papíru: „V pečicím papíru jde s máslem dobře manipulovat. Netrhá se a vždycky se snadno odbalí i zabalí.“
Další způsoby, jak vyrobit máslo
K výrobě másla můžete namísto jogurtu využít také smetanu ke šlehání, která obsahuje alespoň 30 % tuku. Postup výroby je pak podle informací na webu TopRecepty velmi podobný jako při výrobě másla z jogurtu. Nezapomeňte však na vhodné skladování, aby se vám v lednici nezkazilo. Zpravidla by vám však mělo vydržet alespoň po dobu 20 dní. A pokud potřebujete, aby vám tvrdé máslo rychle povolilo, vyzkoušejte trik se zavařovačkou, který jsme popisovali na adbz.