Při kontrole supermarketů narazila potravinářská inspekce na kuřecí maso, které je kontaminované nebezpečnou bakterií. Pokud jste ho koupili, nejezte ho.
Závadné nebo zkažené potraviny, které představují riziko pro lidské zdraví, se na pultech obchodů v tuzemsku objevují poměrně často. Navzdory tomu, že se je snaží odhalit pravidelné kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Nedávno inspektoři znovu narazili na kontaminované kuřecí maso původem z Ukrajiny, které zákazníkům nabízel oblíbený řetězec. Pokud ho máte v lednici, rozhodně ho nekonzumujte.
V řetězci inspekce našla kontaminované kuřecí maso
Za nebezpečné označila inspekce dvou a půl kilogramové balení s názvem Hluboce zmrazená kuřecí stehna celá, bez kostí a kůže, která našla v pražském Makru v Jeremiášově ulici. Výrobcem je firma WE Trade ze Slovenska, ale maso podle etikety pochází z Ukrajiny. Podle webu PotravinyNaPranýři jde konkrétně o šarži 24031102 s datem spotřeby 14. ledna 2025.
Pokud často používáte prkénko, měli byste být na pozoru před patogenními bakteriemi, které se na něm běžně usazují. Ty totiž mohou ohrozit v…
více
Spousta zákazníků může mít tato kuřecí stehna doma v mrazáku. Pochutnat si na nich ale není dobrý nápad. Inspekce totiž zjistila, že výrobek obsahuje patogenní bakterii Salmonella Infantis, která může způsobit onemocnění salmonelóza. Většinou se projeví zhruba osm hodin po konzumaci infikované potraviny. Bakterie se vyskytuje zejména v drůbežím mase, ale může být třeba i ve vejcích.
Bakterie způsobuje křeče, průjem, zvracení
Typickými příznaky nákazy jsou průjem, křeče v břiše, zvracení a někdy teplota, uvádí na svém webu pražská hygienická stanice. Nejvíce ohrožené jsou zejména malé děti a senioři, u kterých při průjmech snadno dochází k odvodnění organismu. Přestože by potíže měly po několika dnech postupně odeznít, v případě rizikových skupin není od věci poradit se s lékařem. Pokud tedy zmiňovaná kuřecí stehna máte doma, vraťte je v prodejně nebo je vyhoďte.
Nejde o první případ, kdy se kontaminované kuřecí maso pocházející z Ukrajiny objevilo v obchodech v Česku. Vloni před ním inspekce varovala opakovaně. Podle webu Aktuálně v říjnu právě v Makru narazila kontrola na balení kuřecích řízků, které rovněž obsahovalo bakterie salmonely. Výrobcem byla také slovenská WE Trade. Chov a porážka drůbeže se uskutečnily na Ukrajině.