Se sázením cibule není doporučeno čekat až na jaro. Brzký výsev zajistí gigantické plody s příchodem prvních teplých dnů
Cibule patří na našich zahrádkách k naprosto stěžejním plodinám. Aby se jí však plně dařilo, musíme jejích pěstování uchopit za správný konec už od začátku.
Cibule kuchyňská (Allium cepa) patří do české gastronomie stejně neodmyslitelně jako třeba vepřové maso. Její divoký předchůdce dodnes roste volně v celé Asii a k jeho první kultivaci došlo pravděpodobně úplně poprvé na území Íránu. Odtud se cibule rozšířila do Egypta a poté až do Evropy. Používá se nejenom jako potravina, ale uplatní se i v lidovém léčitelství například k léčbě srdečních chorob a revmatických bolestí.
Jak na výsev cibule
Cibule není rostlinou nijak náročnou na teplo. Její semena začínají bez potíží klíčit už při 4–5°C a dospělé exempláře prospívají nejlépe při 17–19°C, byť vyšší teploty snáší také poměrně dobře. Nevadí jim ovšem ani krátkodobý chlad, listy cibulí se nepoškodí ani při -6 °C. S jejím pěstováním tedy rozhodně není třeba čekat až do poloviny května nebo později.
Je ovšem dobré vědět, že pokud je přetrvávající počasí v létě chladné a deštivé, budou listy cibulí růst s větší intenzitou než cibule. As tím je třeba počítat. Nejvíce chyb však milovníci zahradničení udělají na samém počátku pěstování této plodiny. I když je o cibuli známo, že si na přehnanou zálivku příliš nepotrpí, na začátku svého vývoje je na vodu naopak poměrně náročná. Teprve později začne preferovat sucho a teplo.
Kde a jak pěstovat cibuli
Tato plodina vám poroste prakticky všude, ale nejlépe se jí daří v kyprých a humózních půdách. Nemá také ráda čerstvě vyhnojený záhon. Zpočátku to tak nevypadá, protože pod zemí se začnou objevovat velké cibulky, ty však později ztrácí na rychlosti růstu a nelze je (kvůli špatnému vyzrávání) dlouhodobě uskladnit. Z hnojiv zpočátku používejte ta s obsahem dusíku, později bude cibule preferovat vyšší hladinu draslíku.
Jak na výsadbu cibule
V našich podmínkách je běžnějším způsobem pěstování ze sazečky, protože výsev semen není zdaleka tak spolehlivý, jak bychom potřebovali. A jak na to? Všeobecně platí, že k tomu můžete přistoupit už na podzim (v říjnu), ale nejlepší bývá v našich podmínkách výsadba v březnu. Pokud chcete ze záhonu částečně sklízet i zelenou cibulku, budete to moci provést už přibližně za 4–5 týdnů.
Dbejte na to, aby od sebe byly jednotlivé rostliny vzdáleny přibližně 25 cm, přičemž mezi jednotlivými řádky musí zůstat mezera alespoň v šířce 10 cm. Pokud v průběhu růstu zjistíte, že jste sazenice vysadili příliš na husto, měli byste vědět, že je lze vysadit i jinam. Přesazování totiž snáší velmi dobře. Navíc není nutné cibuli pěstovat na záhonku samostatně, velmi dobře se snáší i s:
- fazolemi,
- brokolici,
- hlávkovým salátem,
- zelím,
- kukuřici,
- lilkem,
- česnekem,
- hráškem
- a ředkvičkami.
Jak na sklizeň cibule
V prvních týdnech potřebuje cibule o něco více vody, nejpozději od poloviny července by se však měla zálivka celkově omezit. Pomůže to lepšímu vyzrání a prosušení cibule před sklizní. Cibule se všeobecně sklízí začátkem srpna. Její listy řídnou a postupně zasychají, což je neklamná známka toho, že se doba pro sklizeň již blíží. A jak na to? Cibuli začněte ze záhonu vyjímat výhradně za suchého slunečného počasí.
Abyste předešli jejich poškození, opatrně je vyrýpněte ze země rýčem a nechte usušit dva až tři dny jen tak na vzduchu. Poté je proberte a ze zdravých kousků odstraňte odlupující se vnější obal. S tímto krokem neotálejte, aby vám úroda náhodou nezmokla. A na jaký výnos se při správné péči těšit? Všeobecně platí, že z plochy o rozměrech 10 m2 můžeme po výsadbě cibule očekávat sklizeň v množství 12–15 kg (u setí je očekávaný výnos 5–10 kg).
Pěstujte si svou vlastní cibuli nebo dáváte přednost té z obchodu?