Kam po vaření s přepáleným olejem a omastkem? Dřez rozhodně není správnou volbou - adbz.cz
adbz.cz » Hobby » Kam po vaření s přepáleným olejem a omastkem? Dřez rozhodně není správnou volbou

Kam po vaření s přepáleným olejem a omastkem? Dřez rozhodně není správnou volbou

Každý si rád něco dobrého usmaží nebo upeče. Jak ale vyřešit přebytečné oleje a tuky? Rozhodně je nevyhazujte do koše jen tak!

prepaleny olej
Zdroj fotografie: Depositphotos

Pokud své jídlo často smažíte, většinou využíváte přebytečné množství oleje a tuku, které následně končí v odpadu. Než však tyto položky vylijete do dřezu, měli byste vědět o lepších způsobech, kterými se jich můžete zbavit zodpovědněji. Tuky, které jsou nesprávně zlikvidovány, totiž způsobují obrovské problémy v kanalizaci. Podívejte se na tyto jednoduché způsoby, jak můžete zbytky zodpovědně zlikvidovat či je dokonce znovu využít. 

Způsoby likvidace, které byste měli vyloučit

Oleje ani tuky byste nikdy neměli slévat do dřezu, splachovat je do záchodu a ani je nevylévat do koše na odpadky. Možná si myslíte, že malé množství spláchnuté ve dřezu neuškodí, ale každá kapka se sčítá. Olej voda neabsorbuje, což znamená, že se vylité zbytky shromažďují v kanalizaci. Pokud je vložíte naopak do odpadkového koše, může se olej při roztržení pytle rozlít. To láká především škůdce a škodí to životnímu prostředí. Je tedy velmi důležité zbavit se zbytků odpovědně. 

umyvadlo
Zdroj fotografie: Depositphotos

Jak se zbavit kuchyňských olejů a tuků správnou cestou

Použijte ubrousky. Pokud na pánvi zbývá pouze malé množství přebytečného tuku či oleje, neoplachujte ji ve dřezu. Vezměte raději kousek ubrousku a zbytky setřete. Ubrousek následně můžete zlikvidovat v běžném odpadkovém koši nebo ho recyklovat jako organický odpad. 

Využijte zbytky pro jiné jídlo. Pokud rádi šetříte peníze a jste efektivní, můžete tuky použít na dvakrát. Vše, co musíte udělat, je přefiltrovat použitý tuk přes kávový filtr. Tím odstraníte všechny kousky jídla a můžete ho přelít do nádoby, kterou vložíte do ledničky. Nechte směs přes noc vychladnout a máte hotovo. 

Nakrmte ptáky. Použitý olej a tuky nemusí skončit rovnou v koši. Pokud zbytky skombinujete například se sádlem nebo jiným pevným tukem a směsí ptačích semen, můžete vytvořit krmivo pro ptáky. Směs nechte vychladnout a pořádně ztuhnout. Poté ji zavěste do sítka na vaší zahradu a sledujte, jak si ptáci pochutnávají.  

ptactvo
Zdroj fotografie: Depositphotos

Zmrazte zbytky. Stejně jako u předchozí možnosti musíte olej či tuk nejprve přefiltrovat. Poté si vezměte podnos na kostky ledu a každé místo vyplňte již použitým a filtrovaným olejem či tukem. Směs tak můžete použít kdykoli potřebujete a nemusíte se obávat, že se zkazí. 

Vylejte zbytky do nádoby a následně vyhoďte. Ubrousky sice pomůžou s likvidací menšího zbytku oleje na pánvi, ale co když ho je větší množství? Vezměte nerecyklovatelnou nádobu a nalijte do ní to, co vám zbylo. Dobře ji utěsněte a poté vložte do běžného odpadkového koše. Pokud nemáte nerecyklovatelnou nádobu, můžete použít sklenici nebo láhev.

Zdroj: Expert Home Tips