Nekonečný přísun jarní cibulky – za minimum úsilí a skoro zadarmo. Až ji zužitkujete, nevyhazujte konce
Jarní cibulka je velmi populární zeleninou pro svoji specifickou chuť. Díky této metodě si můžete zabezpečit neomezený zdroj této potraviny.
Ať už připravujete recepty asijské kuchyně, zdobíte salát nebo děláte omeletu, jarní cibulka je skvělou zeleninou, která se dá všestranně využít při přípravě jakéhokoliv pokrmu. Jarní cibulka se prodává s kořenem, jenž vždy před použitím zelených stonků a tenké bílé cibulky odříznete a vyhodíte. Ale věděli jste, že můžete povzbudit tyto kořeny k opětovnému růstu nové zelené cibule? Vypěstovat jarní cibulku z kuchyňských zbytků je velmi snadné. Vše, co pro začátek potřebujete, je startovací svazek cibule, sklenice a voda.
Proč právě jarní cibulka z odřezků?
Tento způsob pěstování jarní cibulky ušetří váš čas i peníze. Jarní cibulka není zrovna levná zelenina. Když však použijete tuto metodu, vše, co potřebujete, je koupit si startovací svazek cibulek a máte pak neomezený zdroj této výborné zeleniny, kdykoli ji budete potřebovat. Zároveň tím omezíte plýtvání. Ruku na srdce, kolikrát se vám stalo, že jste nespotřebovali celý svazek a zbytek jste pak museli vyhodit, protože vám v lednici „oslizl“? A navíc je to výborný způsob, jak si s dětmi udělat společný projekt a vypěstovat si vlastní jídlo.
Pusťte se do projektu
Odřízněte konce jarních cibulek a nechte kořeny nedotčené. Umístěte cibule kořenem dolů do malé průhledné sklenice. Přidejte jenom tolik vody, aby byly kořeny zakryté, ale horní okraje nechte nad vodou. Umístěte pak sklenici na okenní parapet, kde bude mít dostatek světla, a udržujte kořeny pořád vlhké. Po několika dnech začne jarní cibulka z vrcholků pouštět zelené výhonky, které velmi rychle porostou. Udržujte kořeny pořád ponořené a vyměňte vodu alespoň jednou týdně.
Přesaďte cibulku do země
Když výhonky dosáhnou délky asi 12 centimetrů, můžete je zasadit do zahrady nebo do květináče naplněného kvalitní zeminou. Přesazování je velmi důležité, protože pokud ponecháte konce kořenů pouze v nádobě s vodou, budou na chvíli vytvářet zelené výhonky, ale rostlina postupně zeslábne a přestane produkovat. Odstřihněte si tolik natě, kolik potřebujete, ale odřízněte ji až na zem. Jarní cibule z odříznutého konce opět porostou.
Pokud zeleninu neseříznete až na zem, rostlina zmohutní a může být mnohem větší než jarní cibulka, kterou běžně najdete v obchodě s potravinami. Pokud rostliny vykvetou, můžete květy použít do salátu. Jarní cibule v zahradě mohou přežít i zimu, podobně jako některé odolnější kapusty a jiná zimní zelenina. Začnou se zvedat kolem jara. Na jaře však můžete do zahrady vysadit čerstvé jarní cibule, které jste získali z vašeho dřívějšího pěstování. V květináči si cibule můžete pěstovat a trhat i v zimě.
Jaký je váš oblíbený recept s použitím jarních cibulek?