Vodu po vaření těstovin nevylévejte, připravili byste se o její blahodárné účinky. Je skvělá na hnojení rostlin a škůdce
Končí u vás voda po vaření těstovin v odtoku? Děláte chybu! Co se zdá být zbytečným odpadem, může ve skutečnosti přinést překvapivé využití v domácnosti i na zahradě.
Těstoviny – ten fantastický vynález, který se dá kombinovat v nekonečnu chutných variací. Než skončí jedna epizoda vašeho oblíbeného seriálu, bývají připravené ke sledování té další. Ale počkat, co ta voda, co po nich zůstane? Ano, přesně ta, co máte tendenci bezmyšlenkovitě vylévat do dřezu. A přitom je to tekutý zázrak, který čeká jen na to, až ho využijete ve své domácnosti či na zahradě, jak uvádí i iReceptář.
Nádobí čisté jako z reklamy
Už zase máte plný dřez a přemýšlíte, jak odmastit tu pánev, na které jste včera (ne-li předevčírem) smažili těch deset řízků pro rodinnou návštěvu? Než sáhnete po chemickém přípravku na nádobí, který škodí přírodě, vaší pokožce na rukou i peněžence, vyzkoušejte sílu vody po vaření těstovin. Ta s mastnotou zaútočí jako profesionál. Stačí jen opláchnout a voilà, nádobí se opět rozzáří čistotou.
Zázračný elixír pro vaši zahradu
Když vaříte těstoviny, voda se stává novým domovem pro část jejich mikroživin, které vaše rostliny budou milovat. Mangan, selen, měď, fosfor, železo a vitamín B se v kombinaci s vodou promění na výživný koktejl pro půdní bakterie, což vede k bujnějším rostlinám a silnějším kořenům. Prostě zalijte a sledujte, jak vaše zahrada kvete!
Pozor, tuto vodu aplikujte během růstové sezóny. Je důležité, aby voda byla bez obsahu soli a měla pokojovou teplotu. Při zalévání se zaměřte přímo na oblast kolem kořenů rostlin.
Neporazitelná zbraň proti škůdcům
Bojujete s armádou otravného hmyzu? Vytvořte si vlastní ekologický insekticid z vody po těstovinách. Stačí trocha fermentace a je to, máte v rukou přírodní zbraň proti smutnicím, komárům, sviluškám, mšicím a dalším nevítaným hostům. Váš balkonový rajčatový keřík vám nastokrát poděkuje!
Vezměte si velkou sklenici a naplňte ji zhruba do tří čtvrtin vodou, která zbyla po vaření těstovin a neobsahuje sůl. Do ní přisypte lžičku cukru a přidejte čtyři lžíce mléka. Poté sklenici přikryjte a dejte ji na tři až pět dní na temné místo. V průběhu této doby dojde k vyčištění směsi, která se stane průzračnou. Takto připravený roztok pak přelijte do rozprašovače a použijte jako postřik pro své rostliny.