Záchrana přesoleného jídla. Toto radí světoví šéfkuchaři
adbz.cz » Hobby » Přesolené jídlo nemusí nutně skončit v koši. Se záchranou pomohou brambory, vaječné bílky nebo pečivo

Přesolené jídlo nemusí nutně skončit v koši. Se záchranou pomohou brambory, vaječné bílky nebo pečivo

Příliš mnoho soli v jídle může rychle proměnit vaši kulinářskou práci v nepříjemný zážitek. Vsadíme se, že tyto metody pro záchranu přesoleného jídla jste ještě nezkoušeli.

solnicka jidlo zelenina
Zdroj fotografie: Depositphotos

Někdy se i mistr tesař – tedy pardon, kuchař – utne. Každému z nás někdy ujela ruka a přidali jsme do námi připravovaného pokrmu více soli, než jsme původně plánovali. A nejeden z nás se snažil jídlo zachránit přidáním vody. Tento způsob má však tu nevýhodu, že pokrm nepřipraví jen o slanou chuť, ale i o ty ostatní. Vyzkoušejte proto raději osvědčenější tipy s běžně dostupnými surovinami. Tyto metody, známé již našim babičkám, dokážou účinně odstranit nadměrnou slanost z pokrmů.

Syrové brambory

Jako první pomoc při zachraňování přesolených jídel se osvědčily syrové brambory. Oloupejte bramboru, nakrájejte ji na větší kousky, syrovou ji přidejte do pokrmu a nechte asi 15 minut povařit. Pro hladké omáčky a polévky je možné bramboru nastrouhat, povařit a pak ji přecedit.

Těstoviny a obiloviny

Dalším řešením jsou těstoviny a obiloviny, jako je kuskus, quinoa, bulgur či rýže. Tyto ingredience přirozeně absorbují část soli z přesoleného pokrmu a zároveň není třeba je z něj vytahovat ven, což vám pomůže zachránit husté polévky a zeleninové či masové směsi.

Vaječné bílky

Pro čiré vývary jsou ideální vaječné bílky, které mají schopnost vázat sůl. Po opatrném přidání syrových bílků do vývaru a jejich ztuhnutí je možné je z polévky vyjmout, a odstranit tak přebytečnou sůl. Tento postup lze kombinovat s použitím brambor pro intenzivnější snížení slanosti.

Rozdělený bílek a žloutek
Zdroj fotografie: Depositphotos
Vaječné bílky mají skvělou schopnost vázat na sebe sůl, proto se ideálně hodí za účelem záchrany přesolených jídel.

Bílý jogurt nebo smetana

Mléčné výrobky, jako je bílý jogurt nebo zakysaná smetana, nabízí kontrast k slanosti a jsou vhodné do bílých omáček a polévek. Sladká smetana nebo kokosové mléko mohou být užitečné v kari a podobných jídlech, kde přidají příjemnou sladkost.

Cukr

Jako protiváhu k soli lze použít cukr, ale specifickým způsobem. Cukr na lžíci či naběračce ponořte do jídla, počkejte, až se začne rozpouštět, a poté jej vyjměte. Opakujte dle potřeby pro mírně přesolená jídla.

Pečivo

Pečivo dokáže díky svým absorpčním schopnostem zachytit přebytečnou slanost. Může se jednat o jakýkoli druh pečiva, který se položí na naběračku do polévky nebo omáčky pro snadnější manipulaci.

Dodatečná tekutina

Jako poslední možnost se nabízí naředění polévky nebo omáčky vhodnými tekutinami, které kromě snížení slanosti přidají jídlu i další chuťový rozměr. Zvažte použití nesoleného vývaru, vína, vinného octa či pasírovaných rajčat.