Skladování vajec, aby vydržela co nejdéle čerstvá. Základem je dodržení několika pravidel

Odhalte s námi tajemství dlouhotrvající čerstvosti vajíček! Dozvíte se, jak může zdánlivě nepodstatná věc, jakou je způsob skladování, výrazně prodloužit dobu, po kterou zůstanou vaše vejce čerstvá.

i Zdroj fotografie: Ravi Dwivedi/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
                   

Od správné orientace v kartonu až po triky, jak předejít nechtěnému absorbování pachů – přinášíme vám praktické a snadno aplikovatelné rady, které zužitkujete ve své snaze prodloužit čerstvost svých vajíček na maximum. Zjistíte, že i drobné změny ve zvyklostech při zacházení s vejci mohou mít rozhodující význam.

Strategie skladování

Uložte vejce vzhůru „nohama“

Zapomeňte na běžný způsob skladování vajec. Klíčem k dlouhodobě čerstvým vejcím je jejich umístění úzkým koncem dolů. Tato jednoduchá změna v orientaci vajec v kartonu či jiné nádobě může významně prodloužit dobu, po kterou zůstanou vejce čerstvá. Důvodem je, že žloutek zůstává umístěn centrálně, tedy v dostatečné vzdálenosti od vzduchové komory.

Už žádný nežádoucí zápach

Vejce jsou v určitém smyslu podobná houbám – snadno absorbují vůně a pachy z okolních potravin. Chcete-li zachovat jejich chuť přirozenou a lahodnou, z vlastní zkušenosti je doporučuji skladovat pečlivě oddělené nebo v pevně uzavřených nádobách, abyste se účinně vyvarovali kontaminaci od jiných potravin s výrazným aromatem, a prodloužili tak dobu, po kterou zůstanou vaše vejce ve stejné kvalitě, v jaké jste si je přinesli domů.

Nejlépe se mají v chladu

Je všeobecně známým faktem, že nízké teploty zpomalují procesy stárnutí a kažení, což platí i v případě vajec. Vajíčka uchovávaná v ledničce, kde teplota konzistentně zůstává na optimální úrovni, si déle udrží svou strukturu, chuť i nutriční hodnoty. Kromě toho, chlad také zpomaluje růst bakterií, a to zejména salmonely, která může způsobit závažnou potravinovou otravu. Konzumace vajec skladovaných v lednici je tak i bezpečnější.

Rozklepnuté syrové vejce iZdroj fotografie: Depositphotos
Vejce jsou bohatým zdrojem mnoha vitamínů a minerálů, včetně vitamínů D, B12, selenu a zinku.

Takhle ne!

Nikdy neomývejte skořápku

Pořekadlo „čistota půl zdraví“, které nám odmalička vštěpovali rodiče, má bezpochyby pravdivý základ. Netýká se to však vaječné skořápky, která mytím přichází o svou ochrannou bariéru. Ta je potřebná, neboť brání průniku škodlivých bakterií a virů skrze skořápku do samotného vejce. Zachováním této ochranné vrstvy předcházíme nebezpečným nákazám a zároveň vejcím prodlužujeme životnost.

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Zobrazit další články