Jak zabránit zápachu ze smažení: Do pánve stačí vložit kousek jablka, pomůže také voda s octem
Pokud rádi vaříte, pravděpodobně víte, že se čas od času může ve vaší kuchyni usadit mastný oblak kouře. Zbavit se jej můžete pomocí těchto snadných triků.
Pravděpodobně nikdo nemá rád zápach přepáleného oleje nebo tuku po vaření. Často se však tento problém může stát i těm nejlepším, a proto je důležité vědět, jak se jej snadno a během krátkého času zbavit. S tím vám dokáže pomoci seznam těchto užitečných triků, které si hravě poradí s jakýmkoliv zápachem, který se usadil ve vaší domácnosti. Stačí postupovat podle jednotlivých kroků a vaše kuchyně bude opět krásně voňavá – možná víc než kdy dřív.
Užitečné triky, které odstraní každý zápach
Pokud doma smažíte na pánvi maso, klobásy nebo jakékoliv jiné potraviny, můžete svou kuchyni snadno zanést kouřem a nepříjemným zápachem. Oblak spáleného oleje pak může během chvilky pokrýt celý váš dům a udržet se tam několik hodin. Naštěstí však existuje několik snadných triků, které vám s tímto častým problémem pomohou:
- Po skončení vaření postavte na oheň hrnec s vodou a octem a nechte směs chvíli pracovat. Zavřete však při tom okna, aby kuchyni zcela naplnila octová pára, a pak ji nechte vyvětrat. Všechen zápach bude pryč.
- Pokud zápach úplně nezmizel, namočte ručník do octové vody a několikrát s ním máchněte ve vzduchu, aby se v ručníku zachytily částečky kouře. Poté otevřete okno, aby se místnost vyvětrala.
- Pokud jste již někdy smažili rybu, určitě víte, že není snadné zbavit se jejího zápachu. Pomoci vám však může tento trik. Nalijte do hrnce trochu vody, pak oloupejte citron a pomeranč a spolu s kůrou vložte kusy do vody. Můžete také přidat zázvor a tyčinku skořice. Poté nechte svůj byt zaplnit voňavým oblakem páry, který přehluší mastný pach smažené ryby.
Výše uvedené triky vám snadno pomohou odstranit veškerý zápach z kuchyně a dalších částí vaší domácnosti. Přesto však existují i další užitečné způsoby, jak si pomoci.
Další užitečné způsoby, jak vyřešit problém
Abyste udrželi svou kuchyň a obecně domácnost v co nejlepším stavu, můžete začít dodržovat některé kuchařské zásady, které vám usnadní život. Mezi ty nejlepší patří především:
- Před smažením vložte do studeného oleje několik plátků čerstvého jablka nebo petrželové natě, aby se vzduch v bytě nenaplnil pachem spáleného oleje. Jedná se totiž o potraviny, které dokáží neutralizovat částečky spáleného oleje a zbavit je tak veškerého zápachu.
- Pokud se chystáte smažit rybu, postavte vedle pánve další pánev s vodou, nechte ji zahřát a poté do ní vmíchejte trochu octa. Výpary octa pak zabrání šíření olejového mraku, takže vaření proběhne bez jakýchkoliv nepříjemností. Kromě toho budete mít mnohem méně práce s uklízením.
- Pokud nesnášíte vůni octa, ale zároveň se chcete ochránit před nepříjemným zápachem spáleného oleje a olejového mraku, můžete přidat do vroucí vody hřebíček. Vůně tohoto oblíbeného koření jej velmi snadno přebije.
- Posledním užitečným tipem je přidání citronové šťávy do oleje před vařením. Šťáva mu totiž dodá zvláštní chuť, díky které navíc nebude nijak zapáchat. Kromě toho tímto způsobem získáte vitamíny a antioxidanty navíc.
Vyzkoušejte tyto snadné triky a uvidíte, že již nikdy nebudete muset řešit problém s nepříjemným zápachem po vaření.