Smažené jídlo bude mnohem chutnější: Perlivá voda má působivý efekt, se slunečnicovým olejem opatrně

Smažení různých pokrmů je oblíbené u mnoha lidí, ale jen málo z nich dokáže smažené jídlo připravit tak, aby bylo opravdu chutné. S těmito triky vám to půjde snadno.

Nalévání oleje do pánve i Zdroj fotografie: iStock
                   

I když nejsou smažená jídla vůbec zdravá, stále si je dopřává velká část lidí, jelikož se jedná o jednoduchou přípravu a většinou smažené jídlo také dobře chutná. Někdy ale může být problém s tím, že po dosmažení je jídlo vysušené nebo nemá tu správnou chuť. V případě, že i vy stále hledáte lepší způsoby, jak potraviny smažit, vyzkoušejte si tyto triky.

Nezapomínejte rozehřát olej

Až nalijete na pánev či do hrnce olej, vždy zapněte plotýnku a chvilku počkejte. Určitě nečekejte do doby, až bude olej v nádobě prskat, ale stačí, když nad pánev dáte ruku a ucítíte, že z ní vychází teplo. Až poté položte suroviny do nádoby a osmažte je. Pokud byste to tak neudělali, daná potravina nasákne zbytečně hodně oleje a nebude příliš dobrá.

Prskání oleje lze eliminovat

Nikdo nemá rád, když při smažení začne olej prskat. Většinou je to z toho důvodu, že je olej příliš rozpálený. Kvůli takové situaci si můžete popálit pokožku a také vás čeká úklid mastné kuchyně. Abyste tyto situace eliminovali, přidejte do oleje trošku soli, když bude mít tendence prskat, a stáhněte plotýnku, aby se snížila teplota oleje.

Bublinková voda udělá jídlo lepší

Bublinkovou vodu nemusíte pouze pít, jelikož ji využijete i při přípravě smaženého jídla. Například při přípravě karbanátků nebo koblih můžete do hmoty či těsta nalít trochu bublinkové vody. Poté se stane, že při smažení jídlo nenasákne tolik oleje a bude mnohem lehčí pro váš žaludek i trávení. Jestliže byste doma neměli bublinkovou vodu, přidejte trochu jedlé sody.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nikdy nepoužívejte již použitý olej

I když se v současné době vše zdražilo a ceny za oleje na smažení jsou vysoko, nikdy nepoužívejte olej, na němž jste již jednou smažili. Nejenom, že je to velmi nezdravé, ale také se poté nelze divit tomu, že jídlo nechutná zrovna nejlépe. Mnohem lepší variantou je používat méně oleje, abyste jej ušetřili, a pokaždé nalít úplně nový.

Používejte zdravější varianty oleje

Lidé, kteří velice často smaží pokrmy, používají nejčastěji slunečnicový olej. Pokud byste si ale přečetli více informací o těchto olejích, brzy byste zjistili, že je mnohem lepší používat palmový nebo kukuřičný olej. Tyto dva oleje neuvolňují při vysoké teplotě škodlivé látky, takže více ochráníte své zdraví. Naopak slunečnicový olej má tendence se připalovat a může se z něj i kouřit.

Jaký je váš nejoblíbenější recept na smažené jídlo?

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Autor článku

Klára Kozáková

Jsem nadšená redaktorka, která přináší nekonečné dávky inspirace a vášně do světa architektury a designu. S uměleckým přístupem k psaní a profesionálním okem pro detail dokážu zprostředkovat čtenářům zážitky a emoce, které architektura a design mohou přinést do jejich životů. Jsem kreativní průvodkyní pro každého, kdo hledá inovativní způsoby, jak oživit a zlepšit prostředí, ve kterém žijeme.

Zobrazit další články