Příchod podzimu láká mnoho lidí na procházky lesem za účelem nasbírat co největší množství hub. Tato oblíbená aktivita však s sebou nese také mnoho úskalí. Aby pro vás sběr hub byl co nejbezpečnější, měli byste sbírat jen ty kousky, které bezpečně poznáte jako jedlé. I ty vám však mohou uškodit, pokud je bude skladovat špatným způsobem. Vlivem různých podmínek skladování se zabývali také čeští vědci. Zjistěte, na co si dát pozor a jak se vyhnout případným trávicím obtížím nebo vážnějším zdravotním problémům.
Které houby je možné zamrazit
Ve skutečnosti jsou vhodné k zamražení všechny druhy jedlých hub. Důležitou roli však hraje způsob jejich zpracování předtím, než je vložíte do mrazáku. Mezi nejchutnější druhy, které si svou výraznou chuť zachovávají i po rozmrazení, podle odborníků patří křemenáč, klouzek a hřib pravý, které jsou oblíbené především pro své silné aroma.
Jak houby připravit na zmrazení
Ze všeho nejdříve doma nasbírané kousky důkladně zkontrolujte. Zbavte se všech hub, které jsou červivé nebo jeví známky plísně či hniloby. Jejich stav by se při uskladnění ještě zhoršil. V dalším kroku je pak zbavte všech nečistot. Příliš velké množství vody by však mohlo snížit jejich odolnost. Pomocí vlhké houbičky odstraňte veškerý písek, mech, jehličí nebo zbytky půdy.
Jak správně zamrazit houby
Aby se k sobě jednotlivé kousky hub nepřilepily, nejprve je naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte na několik hodin do mrazáku. Teprve poté je přesuňte do sáčku, z nějž vymačkejte všechen vzduch, a uskladněte. Tímto způsobem zachováte jejich výraznou vůni i chuť. Bez tepelné úpravy však nedojde k rozkladu enzymů, které vedou k degradaci houbových tkání, proto není vhodné je skladovat déle než půl roku, abyste neriskovali otravu. Naštěstí existuje ještě další způsob, jak houby účinně zamrazit.
Sušení hub už nebude zdlouhavá a nudná činnost. Během několika hodin budete mít hotovo i bez speciálních přístrojů, pokud vyzkoušíte sušení …
více
Předtím, než houby vložíte do mrazáku, nakrájejte je na menší kousíčky a dejte vařit do páry po dobu 3–5 minut. Pokud chcete zamrazit větší kusy hub, doba vaření bude delší. Jakmile máte hotovo, ponořte spařené kousky do ledové vody a nechte je v ní stejně dlouho, jako jste je vařili. Poté vodu sceďte a nechte vodu okapat. Takto blanšírovanými houbami lze naplnit uzavíratelné sáčky a vložit do mrazáku. Abyste zamezili jejich ztmavnutí, můžete je před tepelnou úpravou na 10 minut ponořit do vody s citronovou šťávou.
Jak dlouho uchovávat houby v mrazáku
Tepelně nijak neupravené houby je možné skladovat v mrazáku 6 měsíců, blanšírované až jeden rok. Teplota uvnitř zařízení by však neměla být nižší než -20 °C. Jakmile je jednou rozmrazíte, měli byste je co nejdříve využít, protože do mrazáku je vrátit nemůžete a není možné je dlouhodobě skladovat v lednici. Jedině takto si na nich zaručeně pochutnáte a zároveň se vyhnete zdravotním potížím.