Lepší rajčata a papriky jste ještě nejedli. Tohle domácí hnojivo sice musíte nechat pár dní odstát, ale rozhodně se to vyplatí
Zamilujte si organická hnojiva, prospívají pěstované zelenině, půdě i vám. Když svá rajčata a papriky ošetříte jáhlovým hnojivem, získáte sladké a šťavnaté plody.
Nejcennější vlastností svépomocí vypěstovaného ovoce a zeleniny je jejich chuť. Okurky, papriky, rajčata, jahody, jablka i maliny chutnají diametrálně odlišně od těch, které můžete celoročně zakoupit v obchodech. Na rozdíl od kupovaných jsou totiž pěstované s velkou péčí a bez snahy urychlovat přírodní procesy zrání. I když se vám už sbíhají sliny, ještě chvíli se sklizní vydržte. Abyste plodům dodali sladkou a plnou chuť, přihnojte je domácím, organickým hnojivem z jáhel.
Úroda sladké a šťavnaté zeleniny
Každý zahrádkář ví, že péče o pěstované rostliny je to nejdůležitější, co musíte udělat. Od doby, kdy zasejete semínko do půdy, přes ošetřování a sledování sazenice až po sklizeň – ve všech fázích života rostliny jí musíte poskytnout odpovídající péči a chránit ji před případnými škůdci a chorobami. V případě rajčat, která se pěstují jako jednoleté rostliny, si dejte pozor zejména na plísňové a houbové choroby (plíseň bramborová, septorióza, hnědá skvrnitost), suchou hnilobu špiček plodů, bakteriální tečkovitost a hmyzí škůdce.
Rajčata nejčastěji napadají molice, mšice, svilušky, třásněnky, ale i plži. Aby vám rostliny prosperovaly, zajistěte jim slunné stanoviště s dobře propustným substrátem (vhodné jsou hlinitopísčité půdy). Co se týče zálivky, je lepší zalévat rostliny jednou za několik dní – vyhnete se přemokření i vysušení půdy, které rajčata špatně snáší. Abyste podpořili kvetení a následnou tvorbu plodů, je vhodné rajčata přihnojit. Skvělou volbou je hnojivo z jáhel, jež posiluje přirozenou obranyschopnost rostliny a dodává jí potřebné živiny.
Hnojivo prověřené generacemi
Pro přípravu jahelného hnojiva si nachystejte alespoň 12litrový kýbl (nebo jinou, objemově odpovídající nádobu), 10 litrů odstáté vody, 200 gramů dřevěného popela a 2 kilogramy jáhel. Samotný postup výroby hnojiva vám zabere několik dní, ale je velmi jednoduchý. Do dostatečně velké nádoby nalijte 10 litrů vody a nasypte připravené jáhly, které v ní dobře promíchejte. Následně nádobu umístěte na temné, dobře větrané místo, kde nechte jáhly 4 dny kvasit.
Po čtyřech dnech výluh sceďte a přidejte k němu 200 gramů dřevěného popela. Hotové hnojivo uchovávejte na chladném, temném místě v uzavíratelné nádobě. Před aplikací na rostliny ho zřeďte s odstátou vodou v poměru 1:1. Jahelné hnojivo používejte jako zálivku a aplikujte ho 3krát za sezónu – poprvé, než rostliny vykvetou, podruhé když začnou nasazovat plody a potřetí před dozráním plodů. Jáhly a popel obsahují živiny, které podpoří tvorbu šťavnatých a sladkých plodů a zároveň zvýší obranyschopnost pěstovaných rostlin.
Jak pečujete o svoji zeleninovou zahrádku vy?