Kdo vzal někdy do ruky alobal, jistě si všiml, že každá strana vypadá jinak. Je však třeba si ujasnit, jak je to s funkčními vlastnostmi lesklé a matné strany fólie.
Hliníková fólie je nepostradatelnou věcí každého, kdo se občas motá v kuchyni. Pokrmy pečené s ní jsou stejně chutné a aromatické jako ty pečené například na grilu. A co je nejlepší – plech zůstane čistý, jako by se nic nepeklo. Možná vás však někdy zarazilo, proč má alobal jednu stranu lesklou a druhou matnou. Má to vliv na pečení vašich pokrmů či jejich balení si s sebou do práce?
Dvě tváře alobalu
Hliníková fólie může být pro mnoho lidí opravdu nejlepší vynález vůbec. Využijete ji jak při grilování zeleniny, masa, tak při balení kousku pizzy, který vám zbyl z předchozího dne, nebo klasických řízků na výlet. Jak již bylo zmíněno, alobal má dvě odlišné strany lišící se svým vzhledem. Mezi lidmi kolují informace, že jedna strana přenáší více tepla, zatímco druhá ho více odráží. To se jeví jako zásadní věc, není to však pravda, jak potvrzuje i TheGuardian.
Kočky patří k nejoblíbenějším domácím mazlíčkům, jsou však známé pro své vrtochy. Aby vám svými drápky neponičily vybavení domácnosti, zkust…
více
Rozdílný vzhled stran alobalu je dán pouze technologickým postupem při vzniku této fólie. Ve finálním kroku výroby se totiž válcují vždy dvě fólie najednou a strana, která je v kontaktu s válcem, je ve výsledku lesklejší. Strana obrácená k druhé folii zůstává naopak matnější, jak uvádí portál Today. Dobrou zprávou tedy je, že z hlediska funkčnosti jsou obě strany totožné.
Nebalte do alobalu kyselé a slané pokrmy
Nemusíte se tedy už strachovat, jestli alobal používáte správně, jestli vám nebude zbytečně unikat teplo apod. Čemu byste však měli věnovat pozornost, je fakt, že do hliníkové fólie není vhodné balit kyselé ani slané potraviny, ostatně toto varování naleznete i na jejím obale. Při delším kontaktu takových potravin s alobalem by se do nich mohl začít uvolňovat hliník. Jinak s ním ale bez obav pečte, vařte, balte či grilujte.
Jak již bylo zmíněno, alobal se výborně hodí při pečení, pokud však chcete dosáhnout krásně zlatavé a křupavé kůrčičky, musíte myslet na to, že je nutné fólii v dostatečném předstihu před dokončením pokrmu odstranit. Čtenář Ivan T. z Kladna postupuje takto: „Když chci mít na kuřeti parádní kůrčičku, zapnu horní ohřev, sundám alobal, kterým jsem měl maso zakryté, a takhle nechám dopékat necelých 15 minut.“ Samozřejmě záleží na nastavené teplotě i na tom, jak vaše trouba peče, proto raději jídlo kontrolujte, abyste jej nepřipálili.
Další možné využití alobalu
Alobal se dá kromě přípravy jídel použít na řadu dalších věcí. Oceníte ho totiž třeba při úklidu, kdy pomocí kuličky smotané z proužku alobalu odstraníte vodní kámen např. z vodovodní baterie, jak jsme na Adbz dříve radili. Můžete s ním ale také zkusit naostřit tupé nůžky nebo vám usnadní žehlení. Je to jednoduše všestranný pomocník.