Domácí pečivo rychle tvrdne? Držte se těchto rad a nestane se to
adbz.cz » Hobby » Proč domácí buchty, vánočka či chleba rychle ztvrdnou: Profesionální pekaři přidávají trochu minerální vody

Proč domácí buchty, vánočka či chleba rychle ztvrdnou: Profesionální pekaři přidávají trochu minerální vody

Rady prababiček i cukrářů, jak vyzrát na pečivo, jistě ocení každá hospodyňka. Stačí držet se prověřených postupů a dát si pozor na nevyzpytatelné ingredience.

kynute testo miska
Zdroj fotografie: iStock

Vychytat k dokonalosti domácí pečivo není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. I pro ostřílené hospodyňky, které téměř každý den připravují pro rodinu koláče, buchty, domácí chleba nebo třeba vánočku. Někdy se prostě stane, že výsledný produkt není tak nadýchaný jako obvykle a nevydrží dlouho. Pravděpodobně si všimnete, že je něco jinak už při práci s těstem. Je tuhé, neforemné a drolí se.

Těsto není takové, jaké by mělo být

Pokud skutečně velmi často pečete, je možné, že si těsta, včetně kynutého, připravujete i na druhý den. Pak se nezřídka stane, že když ho vyndáte z lednice, kde přes noc odpočívalo, není tak pružné. Hůř se hněte, je tužší a nedrží pohromadě, přestože den předtím bylo v pořádku. Je to v podstatě logický proces, takže nevěšte hlavu. Všechno se dá zachránit.

Těsto na buchty nebo domácí chléb neztratí svou kvalitu, když se spolehnete na neocenitelné rady prababiček. Zkušené hospodyňky, které neustále pro rodinu pekly nejrůznější dobroty, totiž měly vypozorované, co a jak funguje. Jakmile těsto nechaly do druhého dne, uměly si s ním poradit, i když nebylo vláčné. Výsledkem jejich snažení bylo nadýchané pečivo, které vydrželo měkké ještě několik dní.

Vyvarujte se těchto pochybení

Těsto není druhý den tak dokonalé, protože jednotlivé ingredience na sebe navzájem reagují a pracují během doby, kdy hmota odpočívá. U některých druhů těsta je to žádoucí, u jiných nikoli. Když se ale vyvarujete některých pochybení, domácí pečivo nejenže bude vláčné, ale také dlouho vydrží. Tedy v případě, že se vám nepodaří upéct tak výborné buchty nebo koláče, po kterých se hned zapráší.

testo zpracovavani ruce
Zdroj fotografie: Depositpohotos

1) Vejce

Když je kynuté těsto tvrdé a hrubé, mohou za to nejspíš vejce. Přesněji řečeno vaječný bílek. Když ho dáte do těsta víc, než je potřeba, nebude hedvábně jemné.

2) Máslo

Jakmile do těsta dáte máslo nebo nějaký jiný tuk, mělo by mít pokojovou teplotu. Pak se do hmoty skvěle zapracovává. Úplně cítíte, jak roztává pod rukama, když těsto hnětete. Když pak těsto odložíte, máslo začne tuhnout a těsto se bude drobit. Můžete ho znovu začít zpracovávat a tuk se postupně zahřeje a povolí, nebo se musíte bez másla obejít.

3) Mouka

Bez mouky těsto nevyrobíte. Ale čeho je moc, toho je příliš. Takže s touto ingrediencí nakládejte opatrně, protože může vaši snahu o nadýchané pečivo zhatit.

kynute testo uterka
Zdroj fotografie: iStock

4) Kynutí

Těsto potřebuje čas na kynutí. Tuto fázi nemůžete přeskočit. Je lepší, když bude kynout déle, než abyste s ním začali pracovat dřív, protože pak nadýchaného pečiva určitě nedocílíte.

5) Triky

Profesionální cukráři používají nejrůznější triky, aby udrželi těsto měkké a vláčné. Přidávají do něj trochu minerální vody nebo třeba také žitnou mouku.