Jak si natočit doma pivo: Návod od odbornice, jak si nejlépe nalít oblíbený nápoj Čechů

Pokud také patříte mezi milovníky tohoto osvěžujícího hořkého nápoje, pak byste měli vědět, jak jej co nejlépe načepovat, abyste si jeho chuť opravdu vychutnali.

i Zdroj fotografie: Speifensender/ Public domain
                   

Přestože pití piva není žádná věda, jeho čepování být může. Aby vám ve sklenici zbytečně moc nepěnilo, ale zároveň jste nepřišli o nadýchanou pěnu, měli byste dodržovat tato základní pravidla. Podle webu iDnes existuje hned 5 způsobů, jak tuto zlatavou tekutinu načepovat a uspokojit i ty nejmlsnější a nejvytříbenější jazýčky. Jako nepivař jsem vůbec netušila, že to může být taková věda.

Důležitou roli hraje teplota

To je jeden z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících chuť i konzistenci piva. Přesto se ideální hodnoty mezi jednotlivými druhy liší. Pokud máte doma ležák, měli byste jej chladit na teplotu kolem 6 °C.  Svrchně kvašené ale ocení teplotu mezi 7–10 °C a pšeničné od 7 do 12 °C. Lambik byste zase měli udržovat v teplotě mezi 2–5 °C. 

Vyberte vhodnou sklenici

Podle odborníků je výběr správné sklenice stejně důležitý, jako jeho teplota. Samozřejmostí by podle webu ApetitOnline mělo být, že je sklenice dokonale čistá a zevnitř mírně orosená. Tím zabráníte nadměrné tvorbě pěny a tekutina bude po skle dobře klouzat. Ve skutečnosti by sklenice měla mít údajně stejnou teplotu, jako i dané pivo, avšak toto pravidlo dodržuje jen málokdo.

pivo ve sklenici iZdroj fotografie: Pixabay
Tyto kroky vám zajistí, že budete mít pivo načepované jako od odborníka.

Správná technika čepování

Tuto zlatavou tekutinu si nejlépe vychutnáte, pokud se při čepování příliš neprovzdušní. Toho docílíte tím, že budete pivo čepovat pod úhlem 45 stupňů. Abyste si však přece jen trochu té bílé, nadýchané pěny taky užili, na závěr sklenici narovnejte a zbytek piva dočepujte přímo do jejího středu. Bez pěny to totiž není ono, jak potvrzuje i náš čtenář Kamil R. z Blanska: „Nemám rád, když je v pivu hodně pěny nebo naopak pěna zcela chybí. Každý hospodský a barman by prostě měl znát správný poměr.“

Jak rychle zlatavý mok nalévat

Tady hrají největší roli zkušenosti. Správně totiž tento mok nesmí být čepován příliš pomalu ani rychle. Z těchto důvodů se mnohým zdá být nalévání piva hotovou alchymií. Pokud se však rozhodnete s jeho pomocí zbavit například slimáků v zahradě, jak jsme doporučovali již dříve na adbz, nemusíte se jeho správným naléváním zdržovat. Naopak jestli příště chcete ohromit své hosty, inspirujte se ve videu níže.

Jaká pravidla při čepování piva dodržujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Zobrazit další články