Domácí máslo zvládnete hravě jen z pár surovin
Jemná chuť, krémová konzistence a žádné zbytečné přísady – jen jediná surovina, a přesto výsledek, který si zamilujete. Takové umí být domácí máslo.

A co je na tom nejlepší? Máslo si můžete udělat doma během půl hodiny a není k tomu potřeba nic složitého. Nemusíte na to mít vysokou školu – zvládne to i trochu šikovnější dítě, jak jsme si v redakci ověřili. A za tu lahodnou chuť trocha té práce prostě stojí.
Postup krok za krokem
O moc levnější než v obchodech to nebude – to si přiznejme narovinu. Leda by se vám povedlo koupit šlehačku ve výprodeji. Ovšem pokud se vám to přece jen povede, máme dobrou zprávu – touhle úpravou jí životnost prodloužíte, protože se během výroby másla zbavíte složek, které se kazí nejrychleji (tzn. zejména podmáslí), jak potvrzuje web All Recipes. A co si tedy vzít k ruce?
- 500 ml smetany ke šlehání (minimálně 33 % tuku)
- Ledovou vodu (na propláchnutí másla)
- Mixér nebo kuchyňský robot
- Síto, mísu, vařečku a pečicí papír

Nejdříve vyšlehejte smetanu. Vychlaďte ji, nalijte do mísy a začněte šlehat. Nejprve na střední rychlost, pak, když začne trochu houstnout, pomalu přidejte na intenzitě. Nejprve vznikne klasická šlehačka – ale vy se tím nenechte zaskočit a pokračujte dál (a moc během celého procesu neujídejte, jinak vám na konci nic nezbude). Smetana se začne „srážet“ a oddělovat – a to je právě to, co chceme.
Až se oddělí máslo a podmáslí…
Pokračujte ve šlehání, dokud se nezačne tvořit žlutavá hmota (máslo) a vedle ní tekutina (to je podmáslí neboli pachta). A jakmile se vám máslové hrudky začnou v míse spojovat, máte podle postupu na stránkách Serious Eats hotovo.
Pak už jen vezměte hotovou směs a přelijte ji přes jemné síto. Podmáslí si klidně nechte – výborně se hodí do pečení nebo jako základ do smoothie. Okapanou máslovou hmotu propláchněte velmi studenou vodou (ideálně s kostkami ledu), vložte máslo a začněte ho v ruce propracovávat. Voda se postupně zakalí – to je dobře. Opláchněte a vyměňte vodu klidně ještě jednou nebo dvakrát. Tento krok je důležitý: odstraní zbytky podmáslí, které by jinak máslo rychle zkazily. Pak? Už ho jen vychlaďte a nechte ztuhnout. Dobrou chuť.
udalosti247.cz
6 h
udalosti247.cz
7 h
udalosti247.cz
7 h