Domácí kontrola kvality másla. K testu je zapotřebí plech a pak sledovat, za kolik minut se rozpustí

Pokud si toužíte ověřit kvalitu kupovaného másla, pak vyzkoušejte tento jednoduchý trik. Jediné, co budete potřebovat, je plech a pár minut času.

i Zdroj fotografie: Kagor/ Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0
                   

Kvalita mléčných výrobků, stejně jako jiných potravin, je v dnešní době různá. To, co bývá označováno za máslo, tak může být umělá hmota plná rostlinného tuku. Naštěstí podle webu AAZdraví existuje hned několik způsobů, jak tento výrobek otestovat. Vyzkoušejte také některý z těchto způsobů a ověřte si, zda je máslo, které kupujete, skutečně to pravé.

Začněte kontrolou v obchodě

Už při jeho výběru se vyplatí přečíst si složení na obalu. Pravé máslo by mělo zpravidla obsahovat více než 60 % tuku. V tomto případě pro vás tuk nemusí být žádným strašákem. ČeskýRozhlas na svých stránkách uvádí jeho ideální zastoupení v másle, a to 80–90 %. Důležitou roli pak hraje také obsah vody a dalších netukových součástí.

Jak poznat, že je máslo kvalitní

Abyste zakoupené máslo otestovali, pak stačí jednoduše kousek ukrojit a položit na plech. Pak čekejte, dokud se zcela nerozpustí. Opravdu kvalitní výrobek by neměl ani při tomto procesu ztratit svou krémovou konzistenci. Pokud tedy po roztečení získá podobu rozpuštěné zmrzliny, nejspíš máte co do činění s méně kvalitní potravinou.

máslo na prkýnku iZdroj fotografie: Pixabay
Poznejte kvalitu másla podle toho, jak se v teple rozpouští.

Dalším způsobem je nechat máslo rozpustit na pánvi. V případě, že se na jeho povrchu během chvilky objeví bílá pěna, pak se jedná o výrobek s velkým množstvím syrovátky, ale s nedostatkem tuku, což potvrzuje i naše čtenářka Silvie P. z Litvínova: „Kvalitu másla vždy poznám podle toho, jak se chová v teple. Jakmile začne při rozpouštění výrazně pěnit, je to špatné. Příště už jej rozhodně nekoupím.“

Jak skladovat máslo

Jen málokdo ví, že máslo lze bezpečně skladovat také mimo lednici, kde často ztvrdne, kvůli čemuž se s ním následně špatně pracuje. Pokud jej však používáte téměř denně, lze ho nechat také na kuchyňské lince. Důležité však je, aby nebylo vystaveno příliš vysoké teplotě, přímému světlu nebo nepřišlo do styku s bakteriemi, na což jsme upozorňovali už dříve na adbz. Lednice však pro mnoho lidí zůstává jistotou, že se jim tento výrobek nezkazí, a pokud nejste zapomnětliví jako já, stačí jej vytáhnout chvíli předtím, než jej budete používat.

Podle čeho poznáte kvalitní máslo vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Zobrazit další články