Jsem dlouhodobým redaktorem webu ADBZ.cz. Svoji kariéru žurnalisty jsem započal v roce 2015, a od té doby se psaní věnuji naplno. Dříve jsem působil v mnoha uznávaných médiích a sbíral zkušenosti díky spolupráci s velkými online magazíny i menšími komorními projekty. Od roku 2020 působím zde a snažím se předávat čtenářům užitečné tipy a triky především v oblastech hobby, zahradničení a domácnosti.
Skoro každému se někdy stalo to, že mu při krájení cibule začaly slzet oči. S použitím vody, soli či zápalek se této nepříjemnosti snadno vyhnete.
Cibule patří bezesporu mezi nejvíce oblíbený druh zeleniny v kuchyni. Má velmi unikátní využití na různé způsoby a snad žádný kuchař na ni nedá dopustit. Dá se použít na přípravu cibulačky, jako základ pod maso či jako součást zeleninového salátu. Pro svou specifickou chuť v ní nalézá oblibu velká spousta lidí. Cibule však dokáže i potrápit, jelikož při jejím krájení se pravděpodobně nevyhnete slzám a pálení očí. Díky těmto trikům tomu však můžete předejít.
Obyčejná voda dokáže divy
Jedním z prvních pomocníků proti slzení očí může být obyčejná voda. Její správné použití by mělo neutralizovat účinky cibule na lidské oči. Pálení a slzení by tak mělo být jednou provždy minulostí. Cibuli po oloupání stačí důkladně opláchnout pod tekoucí vodou. Při následném krájení byste neměli vůbec pocítit efekt cibule na váš zrakový orgán. Tento způsob je jedním z nejrychlejších a nejsnadnějších, jaké lze ve spojitosti s krájením této zeleniny využít.
Dalším velmi prospěšným pomocníkem v boji s cibulí může být váš mrazák. Kousek, který máte v plánu krájet, si oloupejte tak, jako to děláte vždy. Poté jej ale dejte na pár minut do mrazáku. Bohatě by mělo stačit nechat v něm cibuli přibližně 5 minut, více už by nemělo význam. Následně se můžete pustit do krájení. Jediným rozdílem pro vás bude to, že nebudete pociťovat štípání a pálení v očích. Stejně tak vám také nepotečou žádné slzy a nebudete mít problém skrze ně koukat na to, co právě krájíte.
Vyzkoušejte také sůl
Nejen, že spousta kuchařů nedá ve své kuchyni dopustit na cibuli, ale také sůl je velmi žádaným pomocníkem. Její využití prakticky v každém jídle tentokrát ani není potřeba zmiňovat. Toto základní dochucovadlo vám bude prospěšné také ve chvíli, kdy se rozhodnete krájet cibuli. Prkénko, na kterém budete pracovat, si posypte tenkou vrstvou soli, a až poté začněte zeleninu krájet. Sůl by měla neutralizovat veškeré složky, jež cibule vylučuje a kvůli kterým vám oči slzí.
Pomohou obyčejné zápalky
Můžete vyzkoušet i netradiční použití běžných zápalek. S jejich pomocí nebudete cibuli zapalovat. Stejně tak nebude potřeba zapálit ani nic dalšího. Před krájením cibule si zkrátka strčte pár zápalek do pusy tak, aby konec se sírou byl venku. Poté by se vás pálení očí nemělo při krájení absolutně týkat. S využitím některého z těchto triků si tak můžete navždy zpříjemnit vaření vašich oblíbených jídel. Nebudou už totiž nikdy spojená s utrpením a slzícíma očima.