4 fatální chyby, které děláte při pečení: Proto je buchta shora opečená, ale uvnitř stále hotová není
Kvůli těmto čtyřem chybám se vám může stát, že vaše buchta bude hotová zvenčí, ale vevnitř bude ještě úplně syrová.
Asi není člověk, který by někdy něco nepřipálil, ať už jde o maso nebo například o buchtu. U buchty je ale ještě horší, když je opečená, ale vnitřek zůstane nedodělaný. A bohužel, když se něco takového stane, většinou už s tím nejde nic dělat. Nejprve byste měli zjistit, jestli neděláte nějakou chybu už při míchání těsta. Až poté můžete začít vinit troubu, která dost možná za nic nemůže.
První chyba – vejce
Tento problém se vám může stát kvůli nesprávně vyšlehaným vejcím, která jsou zodpovědná za světlou a popraskanou strukturu pečiva. Bílky a žloutky nemusíte vyšlehávat zvlášť. Ale myslete na to, že by vejce měla být čerstvá a měla by mít pokojovou teplotu. Při mixování vždy začněte na tu nejnižší rychlost.
Druhá chyba – olej
Možná vám i vaše babička říkala, že je třeba formu vymazat olejem. Ale právě to je ta chyba. Těsto na buchtu potom totiž nevykyne, začne se připalovat a uvnitř se nepropeče tak, jak by mělo. Také do těsta nepřidávejte teplé máslo, vždy by mělo vychladnout, jinak se bílková pěna zdrcne.
Třetí chyba – teplota
Teď už přichází na řadu trouba. Když buchtu začnete péct při příliš vysokých teplotách, dost často se vám připeče. A uvnitř se bude vařit a bude to vlastně, jako když se v sopce vaří láva. Zvenčí bude buchta suchá a uvnitř stále tekutá. Proto vrch formy raději přikryjte alobalem, aby se buchta pekla rovnoměrně.
Čtvrtá chyba – výkyvy teploty
Žádné těsto nemá rádo výkyvy teploty. Proto formu s těstem nedávejte náhle do trouby, protože se mohou objevit vzduchové bubliny, které způsobí, že buchta nebude dokonale propečená. Tyto bubliny totiž potom prasknou a těsto nevykyne. Formu s těstem pokládejte vždy pomalu a opatrně.
Jakou buchtu máte nejraději?