Chyby, které kazí chuť a vůni sýra: Do ledničky by neměl přijít v alobalu ani v neprodyšné fólii
Aby byl každý podávaný plátek sýra tak lahodný, jak bylo zamýšleno při jeho výrobě, musíte se ho naučit správně skladovat.
Sýry s bohatou chutí a složitou strukturou mohou být při správné konzervaci lahodnou pochoutkou. Nesprávné způsoby skladování však mohou vést ke změně chuti, nežádoucím pachům a nakonec i ke zklamání z večeře nebo oběda, jak varuje web CultureCheeseMag. Jak tomu zabránit?
Nebezpečí plastových obalů
Prvním problémem jsou moderní obalové materiály. Zabalení sýra do plastové fólie se může zdát jako rychlé a pohodlné řešení, ale ve skutečnosti je to jeden z nejhorších nepřátel dobrého sýra, jak píše web AllRecipes. Když je totiž sýr uzavřen v igelitu, nemůže dýchat. Tím se u něj nejen potlačuje přirozený proces zrání, ale také se v něm zadržuje vlhkost, která může podporovat růst škodlivých bakterií a plísní.
Faux pas s alobalem
Mnoho lidí proto balí sýr do hliníkové fólie v domnění, že ho tak skvěle ochrání před vzduchem i všemi nežádoucími pachy. Tato metoda se však může velmi vymstít. Fólie totiž může sýru dodat kovovou chuť. „Často se to stává zejména u kyselých druhů, jako jsou čerstvé kozí sýry nebo ostřejší čedary. Leckdy k tomu stačí i dva dny. Navíc alobal neumožňuje sýru dýchat, což vede k problémům s vlhkostí a plísní,“ vysvětluje paní Lenka N. z Hulína, která pracuje jako prodavačka ve specializované prodejně.
Jak je to se vzduchotěsnými obaly
Podle paní Lenky není dobrým nápadem ani to, zavřít sýry do moderních vakuovacích krabiček. „Měkké sýry snášejí vzduchotěsné prostředí lépe, ale poloměkké a tvrdé sýry by měly mít určitou cirkulaci vzduchu. Pro skladování sýra je nejlepší speciální sýrový papír nebo pečicí papír, který umožňuje únik vlhkosti, aniž by propouštěl pachy,“ konstatuje.
A poradila i s tím, kam tuto pochoutku uložit. „Sýr by se měl ideálně uchovávat ve spodní části chladničky, kde je teplota nejstálejší a nejchladnější. Při podávání nechte sýr mírně ohřát, aby se zvýraznila jeho chuť a struktura,“ radí závěrem. Podívejte se také na to, jak odlišit sýr od sýrového výrobku, jak jsme na webu adbz už psali.