Tyhle potraviny si v Česku za chvíli nekoupíme. Rychle si udělejte zásoby, budou je totiž rušit

Některé aromatické látky, které se přidávají do různých pochutin, rozhodně nejsou zdravé. A Evropská unie je chce vymýtit.

Smažené chipsy i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Lidé rádi utrácejí peníze za pochutiny, které jim zlepšují náladu, a přestože asi každý ví, že nejsou úplně zdravé (a v drtivé většině případů se zcela vymykají vyvážené stravě), rádi si je čas od času dopřejí. I já miluji smažené lupínky a tyčinky, i když se přiznám, že je pro jistotu doma nemívám úplně často. S některými slanými dobrotami ale hodlá Evropská unie pořádně zatočit a stáhnout je z trhu. Kterých se to bude týkat?

Látky způsobující rakovinu

Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) se chystá na jeden velký zákaz. Ten by měl postihnout veškeré pochutiny, které jsou obohaceny o přísady vyráběné zkapalněním kouře z páleného dříví, uvádí web dTest. Důvodem je, že tyto látky vyvolávají změnu genetického materiálu a mohou způsobovat karcinogenní onemocnění. Konkrétně by tedy z obchodů měly zmizet veškeré pochutiny a hotovky s kouřovou či uzenou příchutí.

Tyto látky škodící lidskému zdraví obsahují tolik oblíbené chipsy, ale v rámci docílení lepší chutě jsou hojně přidávány také do hotovek, které koupíte v obchodě, polévek a omáček, píše web PlnéZdraví. „Někdy zhřeším a dám si čínskou polévku. Je to rychlé a levné, ale uznávám, že při čtení složení na obalu se mi protáčí panenky. Asi není na škodu, že tyto produkty dostupné nebudou,“ podělil se o svůj názor student Patrik H. z Chrudimi.

Domácí chipsy chutnají skvěle

Máte-li rádi uzené chipsy, není nic jednoduššího než si je připravit doma, jak jsme na adbz radili již dříve. A věřte, že chutnají výtečně. Pro docílení oblíbené chutě je můžete všemožně ochucovat kořením a bylinkami, budete pak hvězdou každého večírku. Můžete je upéct v troubě s kapkou oleje nebo v rámci zdravého stravování pořídit horkovzdušnou fritézu.

Hranolky pečené v troubě iZdroj fotografie: Piqsels
Domácí hranolky či chipsy snadno a zdravěji připravíte v troubě nebo horkovzdušné fritéze.

Do té se vůbec nedává olej, jak popisuje jiný článek na adbz, a zbavíte se tak nepříjemného zápachu v domácnosti, který může smažením vznikat.

Jaká je vaše nejoblíbenější příchuť chipsů?

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články