Chlebový kvásek je zázračné růstové hnojivo pro rajčata. Nekupujte je v obchodě, za pár korun si je vypěstujete na parapetu
Zahrádkaření je v našich končinách velmi oblíbené. Jednoduché hnojivo, které zvýší výnosnost vašich sazenic rajčat si můžete jednoduše vyrobit v pohodlí domova.
Zahrádkářská činnost má v České republice dlouhou historii, ať už se jedná o pěstování rajčat, jiných druhů zeleniny nebo třeba výsadbu ovocných stromů. Existuje také spousta výborných, ale i méně úspěšných triků, jak dosáhnout co největší výnosnosti z každé rostliny. Věděli jste, že chleba vám v případě pěstování rajčat bude skvělým pomocníkem?
Proč mají rostliny rády chleba?
Hnojivo z chleba je velmi účinné při pěstování například rajčat, okurek, lilků, jahod, mrkve nebo například melounu. Chleba máme všichni doma a někdy se každému z nás stane, že ho nestihneme včas spotřebovat. Vyrobte si z něj hnojivo a nasyťte svou zeleninu vitamíny, stopovými prvky a vytvořte jim prostředí vhodné pro růst. Droždí obsažené v chlebě stimuluje díky kvasinkám růst a dodá rostlinám fosfor, dusík, draslík, mangan, železo a sodík.
Díky sacharidům, které jsou v chlebě obsaženy pak okolo rostliny vzniká další život v podobě různých hub a bakterií, které rostlinám dodávají dodatečnou výživu. Hnojivo z chleba také rostlinku posílí tak, aby odolala nepříjemných chorobám nebo nevhodným povětrnostním podmínkám v době, kdy je nejzranitelnější. Rajčata tak bez stresu přežijí až do doby kdy začnou plodit a vy se tak můžete těšit na až od 25% větší výnosnost.
Jak si hnojivo připravit?
Do kbelíku s teplou vodou nasypte 2 kg strouhanky, nebo například suchého chleba a uzavřete tak, aby nám chléb neutekl ven. Směs nechejte 7 dní kvasit tak, aby se do vody z chleba vyplavily všechny rostlinám prospěšné látky a hnojivo tak bylo co nejúčinnější. Roztok pak zřeďte přes plátno nebo jemné sítko a uchovávejte na chladném místě.
Pro lepší účinnost můžete do hnojiva přidat ještě další věci. Jednat se může například o seno, diviznu nebo třeba kopřivy. Někteří zahrádkáři nejvíce doporučují kváskový chléb, další přidávají třeba pro zrychlení procesu kvašení a lepší účinnost cukr, nebo zbytky staré marmelády. Chléb také rozhodně nemusíte používat čerstvý. Může být dokonce zatuchlý nebo i plesnivý. Na proces výroby hnojiva to nemá žádný vliv a nemusíte se bát, rostlinám tím neublížíte.
Jak a kdy hnojivo použít?
Největšího účinku dosáhneme v létě, protože aby kvásek dobře rostl a působil, musí být použitý v teplém prostředí. Rajčata polévejte chlebovým hnojivem ve fázi před kvetením tak, aby byla rajčata co nejvíce vyživená a dosáhla co nejlepší výnosnosti. Rostlinu rajčat je doporučeno zalít 2x-3x během sezóny. Stejně je tomu tak například v případě lilků nebo paprik. Pokud chcete chlebem hnojit i melouny nebo okurky, hnojte ve frekvenci 15-20 dní ve fázi rašení, růstu i kvetení.
Máte nějaký svůj rodinný osvědčený tip, jak ve své zahrádce rostliny hnojíte?