Čechy milovaná uzenina je zdraví nebezpečná, varují inspektoři. Kdo ji nevyhodil, tvrdě za to zaplatí
Uzeniny nejsou zdravé, někdy ale mohou způsobit i velmi vážné onemocnění. Zjistěte, zda nebezpečná potravina není i ve vaší lednici.
To, že uzeniny rozhodně nejsou zdravé, je všeobecně známý fakt. Obsahují příliš mnoho soli, která funguje jako konzervant a zvýrazňovač chuti. A samotný proces uzení také není tělu přínosný, jelikož se do potravin dostávají karcinogenní látky. Nic to ovšem nemění na jejich oblíbenosti a jen málokdo při nákupu opomene navštívit masný pult. Zatímco já dávám přednost kvalitní šunce, kterou si ráda koupím, někdy žasnu, jaké složení některé výrobky mají. Teď ale hygienici varují před jednou uzeninou, která může být příčinou vážné nemoci.
Listerióza z uzenin
Web BezpečnostPotravin nedávno zveřejnil informaci, že Státní veterinární správa nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos od společnosti Zemědělská a.s. Krucemburk. Vadná šarže o váze 110 kg obsahovala lidskému tělu nebezpečnou bakterii Listeria monocytogenes, která způsobuje listeriózu. „Uzeniny tohoto výrobce mám velmi ráda a u nás v místní prodejně je mají vždy čerstvé. Česnekový kabanos jsem koupila, po upozornění hygienické stanice jsem jej ale vrátila na prodejnu a dostala peníze zpět,“ říká paní Marie S. z Karlova.
Listerióza je onemocnění postihující lidi i zvířata. K přenosu infekce dochází nejčastěji kontaminovanými potravinami, a prevencí je tedy přijmutí velmi přísných hygienických opatření a častých kontrol. Web nzip uvádí, že bakterie je riziková především pro těhotné ženy, kterým může způsobit i ztrátu plodu. Opatrní by ale také měli být lidé vyššího věku, u osob starších 84 let je evidována smrtnost 24,2 %. Vždy tedy dbejte na správné skladování uzenin a ohřívejte správně párky. Jak na to, jsme na adbz psali dříve.
Dbejte na kvalitu uzenin
Když už si uzeniny dopřáváte, kupujte ty kvalitní. Takové mají přirozenou barvu a masitou vůni. Také struktura mnohé napoví. Měla by být pevná a sušší, opak značí příliš mnoho přidané vody. Čerstvost uzenin lze snadno prodloužit i plátkem citronu, psali jsme na adbz.