Pokud kupujete vajíčka v obchodě, mějte se na pozoru. Pro své vlastní dobro zkontrolujte několik věcí
Dříve, než se rozhodnete pro jejich konzumaci, pečlivě je zkontrolujte. Vajíčka nabízená v obchodě pro vás nemusí být bezpečná.
Stalo se vám už někdy, že jste delší dobu skladovali vajíčka v lednici, a tak jste nevěděli, jestli jsou ještě dobrá, nebo je bude lepší vyhodit? V tom případě byste měli postupovat podle tohoto jednoduchého triku. V těchto vedrech mají samozřejmě vajíčka menší trvanlivost a riziko salmonely je velké. Proto vám vaše oči, uši a nos pomohou zjistit, jak na tom jsou.
Vznáší se vajíčka?
Vezměte si vyšší misku, sklenici nebo jakoukoliv nádobu a naplňte ji vodou. Poté do ní vložte syrové vejce, u kterého si nejste jisti jeho kvalitou. Pokud hned klesne na dno, značí to jeho čerstvost. Jestliže jde vejce prvně ke dnu, ale poté se začne trošku vznášet, ještě ho můžete sníst. Avšak zůstane-li plavat na hladině, okamžitě ho vyhoďte.
Poslech vajíčka
Ani v tomto případě nebudete muset vejce rozklepávat, je však třeba pořádně nastražit uši. Jednoduše s vajíčkem zatřepejte v blízkosti ucha. Čerstvé vejce by nemělo vydávat vůbec žádný zvuk. Pokud však už není čerstvé, můžete něco zaslechnout, což způsobuje vzduch, který už ve vejci je.
Zkouška bílku
Při tomto způsobu už budete vajíčko muset rozbít. Podívejte se na bílek, čím je stabilnější a více obklopuje žloutek, tím lépe. To totiž ukazuje jeho čerstvost. Pokud je bílek příliš řídký, znamená to, že vejce již není čerstvé, jestliže však nezapáchá, ještě ho můžete například usmažit. S vejci vždy musíte zacházet opatrně, vždy rozbíjejte jedno po druhém a ke každému si přičichněte.