Bramborová kaše dostane zcela jiný nádech, pokud se dělá z brambor vařených ve slupce. Chuť podtrhne trocha sýra
Domácí bramborové kaši se vskutku nic nevyrovná. Jedná se o populární přílohu, která se hodí ke každému masu nebo vegetariánským pokrmům.
Obsah
Oblíbený pokrm z brambor je neodmyslitelnou součástí francouzské, ale také české kuchyně. Jeho chuti se nic nevyrovná a rozhodně nepatří jen na talíř malých dětí. Příprava bramborového pyré je notoricky známá, přesto v ní hospodyňky stále chybují. Díky jedné ingredienci však bude bramborová kaše chuťově dokonalá.
Obyčejný pokrm v novém kabátku
Pro někoho je bramborová kaše nudná, jiný se jí nedokáže nabažit. Jednu dobu byla téměř zapomenuta, ale v 80. letech 20. století se stala hvězdou restaurací. O vše se postaral věhlasný šéfkuchař Joël Robuchon, protože ji povznesl doslova na vyšší úroveň. Díky jedné přísadě nebude bramborové pyré okoukané. Ba naopak, učiníte z obyčejného pokrmu delikatesu.
Dbejte na správnou přípravu i kvalitní suroviny
Pro přípravu dokonalé kaše si přichystejte brambory varného typu C, popřípadě B. Zapomeňte na to, že budete brambory okrajovat. Jednoduše je uvařte ve slupce, protože bude výsledná chuť zajímavější. Rovněž se zaměřte na to, abyste uvařené brambory dokonale rozmísili. Pokud byste je neměli správně rozdrcené, po přidání mléka a másla by vznikly drobné hrudky.
Přidejte mléko, máslo a také sýr
Jakmile rozmixujete brambory, přidejte další složky. Jako první přilijte horké mléko, studené by pokrm nenávratně zkazilo. Po chvíli přidávejte máslo a nakonec sýr dle chuti. Je úplně jedno, zda se rozhodnete pro parmazán, ementál, kozí sýr či Roquefort. V každém případě bude bramborová kaše výjimečná a propůjčíte jí delikátní chuť.
Vyzkoušejte pyré z mrkve, celeru nebo dýně
Pokud vás i přes vychytávku se sýrem kaše z brambor stále nudí a lačníte po nových chutích, připravte si orientální pyré z mrkve, super zdravou kaši s celerem a muškátovým oříškem či extravagantní pyré z dýně. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, rodinu překvapíte zajímavou přílohou.
Mrkev vás potěší lahodnou chutí
K přípravě mrkvové kaše vám postačí obyčejná mrkev uvařená s trochou brambor v osolené vodě. Jakmile směs uvaříte a rozmixujete, dle vlastní fantazie do ní přidejte koření. Ideální jsou rozemletý kmín, nasekaný koriandr nebo med s pomerančovou kůrou.
Celer vás nadopuje vitamíny
Tato bulvová zelenina je cenným zdrojem vitamínů a jedná se o nízkokalorickou potravinu. Navíc obsahuje nespočet tělu prospěšných látek. Jako první si celer s bramborami oloupejte a vše osmahněte na másle. Poté směs zalijte 40 cl crème fraîche a dochuťte. Takto připravený mix vařte na mírném ohni cca 20 minut. Finálním krokem je rozmixování a dochucení muškátovým oříškem, strouhaným lanýžem a pažitkou.
S dýní nešlápnete nikdy vedle
Nad dýní ohrnuje spousta lidí nos. Jenomže to ještě neokusili krémové dýňové pyré. Klíčem k úspěchu je výběr kvalitní dýně. Oloupanou a nakrájenou dýni povařte 20 minut s jedním stroužkem česneku a vše osolte. I v tomto případě je dobré přidat pár brambor. Po uvaření mix smíchejte s máslem, crème fraîche a kokosovým mlékem. Nebojte se dýňovou kaši okořenit muškátovým oříškem, skořicí a kmínem. Před servírováním posypte směs na talíři drcenými mandlemi či lískovými oříšky.