Korky od vína se doma hodí. Dokáží zachránit spálené jídlo i prodloužit čerstvost ovoce

Korky od vína je škoda vyhazovat. V kuchyni je oceníte hned z několika důvodů a omezíte tak plýtvání potravinami. Navíc se jedná o krásnou dekorační záležitost.

i Zdroj fotografie: tracy ducasse / Creative Commons / CC BY
                   

Korkové zátky z již prázdných lahví vín nemusíte vyhazovat. Tento jedinečný přírodní materiál vám ještě velmi dobře poslouží a ocení jej každá hospodyňka. Pár kousků byste tedy měli mít vždy po ruce. Existuje několik způsobů, jak korek v kuchyni správně využít. Kromě estetické funkce totiž zachrání připálené jídlo před vyhozením do koše nebo prodlouží životnost ovoce.

Připálené jídlo nemusí skončit v koši

Ve shonu či prostě jen špatnou konstelací hvězd se asi každému někdy podaří nějaký pokrm neuhlídat a kuchyní se začne linout nelibá vůně spáleného masa nebo zeleniny. Pokud se vám tato situace stává a jídlo ještě není spálené na uhel, vězte, že díky korku je možné pokrm zachránit.

Žena vytahující spálený pokrm z trouby iZdroj fotografie: Depositphotos

Korek vyniká jednou speciální funkcí, a tou je pohlcování pachuti, kouře a ohně. V případě, že pokrm neuhlídáte a jednotlivé složky jsou ještě rozeznatelné, dejte jídlo do čistého hrnce a vložte tam korkovou zátku. Nasaje do sebe pach připáleniny a jídlo se nebude muset vyhodit.

Díky korku vydrží ovoce déle

Neodolali jste výhodné nabídce v obchodním řetězci a nakoupili jste hromadu ovoce, které teď leží v míse, zatímco zbytek rodiny chodí nevšímavě kolem? Trvanlivost ovoce je dosti omezená a kromě jeho zpracování do kompotů nebo uložení v lednici, kde chladem ovoce zůstává také déle čerstvé, můžete životnost a hezký vzhled prodloužit s použitím korkové zátky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Další funkcí korku je totiž pohlcování vlhkosti, což je jeden z hlavních důvodů, proč se ovoce rychle kazí. Korek rozdělte na dvě nebo i více částí a vložte jej do mísy s ovocem. Rychle do sebe nasaje vlhkost, ale po několika dnech je potřeba kousky korku vyměnit za nové.

Vyrobte si z korku podložku pod horký hrnec

Korek je také velmi vděčným tvořícím materiálem, který navíc hezky vypadá. Můžete si z něj vytvořit například dekoraci na stěnu v různých tvarech a velikostech, rámečky na fotografie, věnce, držáky či hodiny, nebo si také můžete vyrobit podložku pod horký hrnec či konvici na čaj. Představivosti se meze nekladou a je jen na vás, zda bude mít klasický čtvercový tvar, nebo zvolíte atypický. Korky k sobě jednoduše přilepte horkým lepidlem z tavné pistole.

Z korku si můžete vytvořit třeba i stylové uzávěry na sáčky s kořením či jiné sypké suroviny. Použít sice můžete kupované plastové uzávěry nebo kolíčky na prádlo, ale tento způsob přece jen není moc estetický. Korkovou zátku nařízněte v prostřední části tak, aby vznikla štěrbina. Sáček tak můžete jednoduše zavřít, aniž by hrozilo, že potraviny napadnou moli, nebo že se obsah vysype.

Jak používáte korky od vína?

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články