Zelená střecha a venkovní schodiště: Unikátní design v kopcích

Samostatný dům zakomponovaný do přírodního prostředí vyniká transparentní architekturou tvůrce Przemka Olczyka. S výraznou železobetonovou deskou a elegantním uspořádáním, které respektuje terén, vytváří harmonický celek s výhledy na jezero.

Dům v terénu i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Przemek Olczyk / Mobius Architekci, fotograf Paweł Ulatowski
Dalších 24 fotografií
Dalších 24 fotografií
                   

Samostatný dům se začlenil do přírodního prostředí, vzdálen od ostatní zástavby a mimo dosah komunikací. Tvrdá krajina přivedla architekta Przemka Olczyka k vytvoření transparentní a čitelné struktury, která respektuje reliéf pozemku.

Terén jako inspirace stavby

Pozemek, na kterém stojí dům, má přirozený sklon, který posloužil jako inspirace pro design stavby. Železobetonová deska visící 90 cm nad terénem vytváří výraznou a štíhlou linii, jež rozděluje obytnou část v přízemí a ložnice v patře. Zelená střecha, posunutá vzhledem k přízemí, vytváří dojem přirozeného horizontálního zlomu směrem k jezeru.

Architektura byla citlivě přizpůsobena terénu, aby se stavba s plochou 500 m2 vkusně vměstnala, uvádí web ArchDaily. Venkovní schodiště, obvyklé spíše u veřejných budov, dodávají domu zajímavý architektonický prvek. Aby se čelilo silným větrům v této oblasti Varmijsko-mazurského jezerního kraje, design využívá atriové uspořádání. Skleněné stěny domu slouží jako průhledné zábrany, udržující důležité výhledy pro obyvatele.

Interiér poskytující soukromí

Vnitřní atrium zvyšuje pocit soukromí a lze ho otevírat a zavírat pomocí velkých závěsů, což ovlivňuje propustnost světla. Prosklené nároží v přízemí, orientované na jihozápad, přináší do interiéru přirozené světlo. Architekti zdůrazňují, že klíčovým předpokladem a filozofií designu je umožnit uživatelům prožívat architekturu zevnitř.

Dispozice domu ve tvaru písmene „L“ odkazuje na tradiční uspořádání farmářských stavení ve Varmijsko-mazurském vojvodství. Fasády, převážně prosklené, jsou doplněny hliníkovými deskami a keramikou, s dřevěnými lamelovými detaily, které připomínají štíty venkovských domů. Střecha pokrytá většinou trávou zdůrazňuje moderní charakter budovy a vertikální světlík asymetricky rozděluje sklon svahu a propojuje interiér s okolím. Betonové desky byly použity pouze na straně atria a slouží jako estetický prvek, jenž podtrhuje moderní vzhled objektu.

Architekti:Przemek Olczyk / Mobius Architekci
Plocha:580 m²
Realizace:2019
Lokalita:Polsko

Galerie

Dalších 24 fotografií
Dalších 24 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
87 lidí právě čte
Zobrazit další články