Z 250 miliónů let staré jeskyně si udělal domov | adbz.cz

Muž přeměnil 650 let starou jeskyni na moderní domov originálním způsobem. Kdejaký milionář by mu mohl závidět

Bývalý šéf náborové společnosti se rozhodl svůj život obrátit o 180 stupňů a vytvořil si úžasný domov ze staré jeskyně. Fotky jeho nového sídla jsou neuvěřitelné.

i Zdroj fotografie: Se souhlasem Jon Dean
                   

Angelo Mastropietro v roce 2007 prodělal roztroušenou sklerózu, která ho donutila přehodnotit svůj dosavadní způsob života. Došlu mu, že už má dost každodenního stresu způsobeného uspěchaným životním stylem, a rozhodl se to vyřešit originálním způsobem. Jeskyni, jež se nacházela ve Wyre Forest ve Worcestershire v Anglii, kompletně předělal na luxusní sídlo s plným vybavením.




Dokázal si se vším sám poradit

Poté, co byl roku 2007 dočasně paralyzován svým zdravotním stavem, si Angelo uvědomil, že chce svůj život razantně změnit. „Chtěl jsem být na místě, kde bych měl šťastnější a zdravější život,“ řekl. Do té doby byl vedoucím úspěšné náborové společnosti v Austrálii a tento náročný životní styl byl nemoci příčinou. Rozhodl se proto, že před ruchem každodenního života uteče do jeskyně, kterou si sám předělá do svého stylu.


iZdroj fotografie: Se souhlasem Jon Dean

Na jeskyni poprvé narazil již v roce 1999, kdy okolo projížděl na kole. Ta byla opuštěna okolo čtyřicátých let minulého století po tom, co byla téměř tři sta let využívána jako dům se čtyřmi ložnicemi. Rozbíjením, řezáním a hrabáním strávil bezmála 1 000 hodin a za tu dobu vytěžil okolo 80 tun horniny. Do celého projektu vložil okolo 4 800 000 korun, ale výsledek stojí za to.

Nyní jeskyně vypadá naprosto úchvatně

Dvojnásobný otec se v roce 2010 vrátil do Británie a viděl, že i po 10 letech, co jeskyni objevil, je stále uvedena k prodeji. Nehodlal tedy na nic čekat a za 1 860 000 korun ji okamžitě koupil. Následně s rozpočtem okolo 3 000 000 korun pracoval na celkové rekonstrukci jeskyně a jejím prohloubení. Jen jedny obyčejné dveře mezi místnostmi mu zabraly 11 dní práce, než pronikl přes metr a půl skály.


iZdroj fotografie: Se souhlasem Jon Dean

Následně také zapustil 80 metrů do země svůj vlastní vrt, díky čemuž má přístup k čisté vodě. Nepotřeboval žádné stavební povolení, tudíž mohl svou představivost rozjet na plné obrátky. Aby do jeho domu pronikalo i přirozené sluneční světlo, rozhodl se ho vybavit velkými skleněnými okny. Zvenčí nechal jeskyni obrůst rostlinami, což zlepšuje celkový dojem a celé místo působí přirozeně.


iZdroj fotografie: Se souhlasem Jon Dean

Koupelna je konstruována z kaskádových oblázků a doplněna dešťovou sprchovou hlavicí, což dodává místu na autentičnosti. Nechybí ovšem ani moderní vymoženosti v podobě vyhřívaného věšáku na ručníky. Přesto se v designu hraje především na přirozenost. V původním plánu zde měla být vana, ale pak si Angelo uvědomil, že nebude možné ohřát dostatek vody, aby ji naplnil.


iZdroj fotografie: Se souhlasem Grand Designs

Obývák je tvořen bílými stěnami, které obyvatelům připomínají, že se stále nacházejí v jeskyni a ne v jen tak ledajakém domě. Na jedné ze zdí je pověšený obraz, který dost nápadně připomíná staré jeskynní malby.

Zdroj: truly

Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Zobrazit další články
Co si myslíte o článku?
4/5 (80%) 2306 hlasů
Nahlásit chybu
JakZdravě.cz
Léčba bolestivého sedacího nervu za pouhých 10 minut. Bez nutnosti léků a lékařské návštěvy
DámskýDeník.cz
Zdánlivě nevinné vyvolávání duchů stálo jednu z dívek život. Na něco důležitého totiž zapomněly
Události247.cz
Zdražování nabralo na síle. Ministryně financí Schillerová odmítá svůj podíl viny a dále rozdává úsměvy
VědaŽivě.cz
Zabití Josefa Odložila má dvě verze. Proč došlo k omilostnění syna zabijáka? Věra Čáslavská důvod neunesla