Z jedné strany vypadá jako fádní krabice. Ta druhá ale „obtéká“ starý strom a vytváří fantastický dojem

Zvenku nenápadná nemovitost v retro stylu, ovšem pohled ze zahrady nabízí skvostný pohled na nevšední oblé křivky skleněných stěn.

i Zdroj fotografie: S vědomím Ossip
i Zdroj fotografie: S vědomím Ossip
i Zdroj fotografie: S vědomím Ossip
i Zdroj fotografie: S vědomím Ossip
i Zdroj fotografie: S vědomím Ossip
i Zdroj fotografie: S vědomím Ossip
i Zdroj fotografie: S vědomím Ossip
i Zdroj fotografie: S vědomím Ossip
Další 4 fotografie
Další 4 fotografie
                   

Ve své zdánlivé jednoduchosti je dům Kwantes, který stojí na rohovém pozemku někdejší nemocnice v nizozemském Rotterdamu, originální a naprosto ohromující. Architekti vyhověli požadavkům obce, aby byl dům v retro stylu, a podařilo se jim vykouzlit bydlení ve svěžím pojetí modernismu 30. let minulého století. Dokazuje to neotřelé propojení designu, kde se snoubí oblé i rovné křivky, otevřený i uzavřený prostor, flexibilní i jednoznačně definované tvary.

Nejatraktivnější pohled na dům je ze zahrady

Zajímavé řešení domu Kwantes poskytuje obyvatelům vytoužené soukromí a zároveň otevírá nemovitost do zahrady a dennímu světlu. Hranici mezi osobním životem obyvatel domu a ulicí vytváří jen cihlová zeď ze 30. let minulého století. Směrem z ulice je v krémové zdi pouze otvor pro vstup do domu, vjezd do garáže z boku a jedno okno. Úžasný pohled se naskytne ze strany zahrady. Plynule navazující skleněné stěny kopírují oblé křivky domu a objímají ze všech stran jeho ústřední bod, olivovník.

Zahradní strana nemovitosti se plně otevírá k jihu. Její okna jsou zakřivená a kopírují celou klikatou fasádu obtočenou kolem centrálního olivovníku. Vstup do haly domu je umožněn zakřivenou štěrbinou v jinak neporušené tajemné fasádě s mřížkovanými cihlovými detaily. Jakmile do domu vejdete, náhle se vám otevře prosvětlený obytný prostor, jehož zakřivené architektonické řešení a plynulý interiér vás nadchne. Do patra vede schodiště.

Balkon v patře nabízí vstup do všech pokojů

V přízemí poutá pozornost obývací pokoj a knihovna, které se nacházejí na opačných koncích oblých křivek domu. Ústředním bodem domu je strom na zaobleném nádvoří. V přízemí nenajdete mnoho nejrůznějších skříněk a komod. Dominuje mu totiž dlouhá dřevěná skříň, která ukrývá vchod do sklepa a na toaletu, ale také spíž nebo kuchyňské skříňky. Podlaha z interiéru pokračuje ven. V podstatě dělá z nádvoří kolem olivovníku další venkovní místnost.

iZdroj fotografie: S vědomím Ossip

V dolní části zahrady se nachází malý sklep a terasa s prostorem pro grilování. „Zakřivené sklo obepíná souvisle vnitřní fasádu v obou patrech a vytváří tak nepřetržité průhledy z jedné místnosti do druhé,“ řekl Jacob van Rijs z architektonické kanceláře MVRDV. Celé patro lemuje balkon, jehož prostřednictvím lze vstupovat z jedné místnosti do druhé. Dům je přátelský k životnímu prostředí. Je v něm nenápadně instalováno tepelné čerpadlo se zemním zdrojem tepla, systém výměny tepla a střecha se solárními panely.

Co říkáte na architektonické řešení retro domu?

Zdroj: HomeBuilding

Galerie

Další 4 fotografie
Další 4 fotografie
Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Zobrazit další články