„Motýlí dům“ je připravený důstojné dožití. Dcera tak bude mít maminku navždy nablízku

Toto drobné stavení se nachází v Esheru v hrabství Surrey. Motýlí dům je nový kompaktní domov navržený tak, aby v něm pohodlně žila stárnoucí maminka majitelky.

Motýlí dům – exteriér i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen
Dalších 17 fotografií
Dalších 17 fotografií
                   

V roce 2018 oslovili klienti Nikki a Richard Earthrowl studio Oliver Leech Architects, aby jim navrhli domov vhodný i pro budoucnost. To znamenalo místo pro matku Nikki, která by tak mohla bydlet spolu s nimi. Instrukce zahrnovaly vytvoření prostoru o dvou ložnicích, tak aby zde mohl bydlet i pečovatel. Matka by však měla mít možnost žít co nejvíc nezávisle, jen s občasnou výpomocí. „Motýlí dům“ byl situován v jižní části rohového pozemku, na němž mají domov právě klienti, jde tedy o jakýsi výminek.

Dva režimy na jednom místě

Nový dům měl pro své umístění vytyčen malý trojúhelník a je ze dvou stran omezený. Právě trojúhelníkový tvar diktoval základní rozložení budovy. Vznikly tak čtyři sekce, které rámují celý vzhled. Dvě strany doslova objímají hranici, zatímco střechy dvou středních částí se svažují směrem do středu domku. Právě tento centrální oddíl tvoří velký otevřený prostor každodenního života. Ten je expresivně vizuálně vyjádřen podobou střechy jako obrácená „motýlí“ křídla, odtud název domu. Všechno je dle ArchDaily zabaleno v japonském dřevu.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen

To si klidně a tiše sedí ve stínech okolních stromů. Rozevlátá forma čtyř svazků má za úkol znemožnit přímý pohled na hlavní dům. Místo toho je obrácena k soukromějším prostorům zahrady a velkým vzrostlým stromům, které kryjí celou fasádu. Využití japonského dřeva zmiňuje i Dřevostavitel. „Ta jejich architektura je totiž naprosto okouzlující,“ říká téměř zasněně Šárka B. z Nových Hradů. Střecha má formu vnitřně odkrytých modřínových trámů, ty navozují různé pocity.

Adaptabilita pro budoucnost

Jsou totiž současně stlačené i roztažené, jak stoupají k prosklení. Během dne tak dovnitř vlévají vlny přirozeného světla. Trámy se sbíhají i nad vstupní halou, kde se strop i stěny hravě setkávají. O domcích podobného typu už jsme na Adbz psali. Vstupní prostor je trochu tmavší, tvoří tak určitou předehru k hlavním místnostem. Lehká rampa dovoluje průhledy celým domem a spojuje lehce snížený vstup s vyšším zbytkem včetně zahrady.

Nižší stupně zahrnují ubytování pro pečovatele sestávající z ložnice a koupelny, obojí blízko technického zázemí. Odsud vedou dva schody do otevřené kuchyně, obývacího a jídelního prostoru. Rampa tvoří také přístup pro invalidní vozík, pokud budou v budoucnu schody nepoužitelné. Důležitou součástí nezávislého bydlení je totiž udržení co největšího stupně autonomie. I kuchyně vynechává vysoké police nebo skříně, místo toho nabízí nízké komody.

Vše v dosahu

Nic tedy není nad dosah sedícího člověka. Další možná omezení inspirovala design ostrůvků na kolečkách. Prakticky vším lze tedy pohybovat, takže je možné prakticky jakékoli rozestavení. Hlavní koupelna i ložnice na vyšším stupni byly navrženy také pro přístup na vozíku. Stejně tak přístup na soukromou terasu. Přístupnost a funkčnost vyžadovaly větší šířku prostor, díky různým drobnostem došlo k vytvoření pocitu otevřenosti navzdory kompaktnosti.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály Oliver Leech Architects, fotograf Ståle Eriksen

Vysoká okna zachytí slunce po většinu dne, stíny dopadají na jílovité zdi. Je tak stále vidět obloha, což je pro omezený prostor velmi důležité. Ložnice mají dvojitou stropní krokev, což vytváří pocit většího prostoru. Všechny prostory jsou navíc sjednocené pomocí použitých materiálů. Leštěný beton i stěny k sobě krásně sednou.

Architekti:Oliver Leech Architects
Rozloha:94 m²
Realizace:2022
Lokalita:Velká Británie

Galerie

Dalších 17 fotografií
Dalších 17 fotografií

Jak se díváte na japonské stavitelství?

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Zobrazit další články