Majitelé domku na louce si dělali starosti s tím, že nebudou mít žádný stín. Vybavili ho proto nadčasovou vychytávkou

Postavit si dům uprostřed louky byl pro majitele poměrně velký krok, se kterým se táhlo i břímě v podobě žádné ochrany před sluncem. To však vyřešili nadčasově.

i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
i Zdroj fotografie: S vědomím Przemysław Turlej
Dalších 18 fotografií
Dalších 18 fotografií
                   

Přáním obyvatelů tohoto domu bylo zřejmě to, aby měli dostatek soukromí. Malá stavbička, kterou si vysnili, ukrývá mnohá překvapení a to, co vypadá téměř jako letní domek, skrývá nezvykle rozlehlé prostory. Celá objekt má rozlohu 150 m² a jeho realizace byla dokončena v roce 2020. Dům je zajímavý tím, že ho tvoří dvě jednotlivé stavby, které jsou na sebe navzájem napojeny boky.

Neobvyklé řešení nese velký úspěch

Tento skromně vypadající domeček si nechali majitelé postavit na okraji malého městečka v Polsku. Okolo něj toho až na krásy přírody moc k vidění není, ale klidné prostředí je zřejmě pro jeho obyvatele klíčové. Při jeho realizaci však bylo nutné vyřešit jednu malou komplikaci – slunce. Stavba je totiž na louce zcela nechráněná, a tak do ní velkou část roku sluneční paprsky nemilosrdně praží. Naštěstí se při navrhování exteriéru přišlo na geniální řešení, které majitelům umožnilo dům od slunce zcela izolovat.

iZdroj fotografie: Se souhlasem Przemysław Turlej

Ve fasádách domu jsou zavedeny žlábky, na kterých jsou ukotveny posuvné stěny. Ty jsou navrženy tak, aby v případě potřeby zcela zakryly veškeré prosklené prostory, a zajistily tak dům v případě, že by jeho obyvatelé nebyli přítomni. Navíc s nimi lze velmi jednoduše manipulovat, jelikož je stačí jen potáhnout. Jejich povrch je ze stejného materiálu jako stěny domu a když se jeho veškeré stěny zatáhnou, vypadá to, jako by neměl žádná okna.

Pohodlí majitelům rozhodně nechybí

Na tento originální nápad jsou majitelé velmi hrdí a dosyta si pohodlí, které jim přináší, užívají. Na pozemek se navíc vešlo parkování pro dvě auta a krásná terasa. Interiér ukrývá rozlehlý obývací pokoj, který je oboustranným krbem propojený s kuchyní. Dále jsou v něm dvě ložnice, přičemž každá z nich má svoji koupelnu. Prostory jsou velmi vzdušné a vybavení v nich je moderní a minimalistické.

Jak se se sluníčkem v domě vypořádáváte vy?

Zdroj: ArchDaily

Galerie

Dalších 18 fotografií
Dalších 18 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Autor článku

Šárka Šumná

Zobrazit další články