S jakými pracemi na zahradě začít na jaře, aby se ovocné i okrasné stromy a keře odvděčily bohatým růstem

Jaro je tu a s ním i práce na zahradě. Co je potřeba udělat pro naše ovocné i okrasné stromy a keře?

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Začala zahradnická sezóna. I přes to, že teploty jsou stále nízké, slunce střídá sníh s deštěm, pro práce na zahradě je nejvyšší čas. Jaké povinnosti jsou na jaře nezbytné? Pokud chceme tuto sezónu sklidit co nejvíce plodin a zahradou se také kochat, bude potřeba jisté úsilí. Kde tedy začít?

Natírání vápnem

Natírání vápnem stromy i keře chrání před škůdci a chorobami. Vápno se dá koupit hotové, nebo si ho můžeme namíchat. Pokud chceme stromy chránit i před lišejníky a některými chorobami, můžete do roztoku přidat 100 – 300 g síranu měďnatého. Tekutým vápnem tak natřeme celý kmen i kosterní větve.

iZdroj fotografie: Pixabay

Pro natírání vápnem musíte zvolit den s teplotou nad 0 °C. Pokud je strom zapadaný listím či sněhem, musíme vše pečlivě odstranit, aby byla kůra vidět až dolů. Je nutné ošetřit kůru stromu celou, nikoliv jen část. S vápnitým nátěrem začínáme vždy ráno, aby měl možnost během dne důkladně proschnout a nezmrzl při nočních, stále mrznoucích teplotách.

Připravujeme sazenice, stříháme

Každé jaro se připravují sazenice. Tedy klíčení semen rostlinek v připravených semenáčcích. Předpřipravují se sazenice salátu, ředkviček. Koncem března či nejpozději v polovině dubna připravíme i sazenice teplomilných rostlin jakými jsou papriky, rajčata, lilky a také melouny. Pravidelně zaléváme, větráme. Postupné otužování a příprava na vysazení do půdy ven je nezbytné. Zajistěte také dostatek světla, jinak budou vaše rostlinky slabé a vytažené za světlem. A s nižšími teplotami venku si neporadí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Čas na stříhání. Na jaře je nejlepší čas na prořezy na zahradě. Teplota vzduchu by neměla být nižší než 5 ° C, nestříháme tedy zmrzlé stromy ani keře. Na napučených větvích i lépe uvidíme ty, které jsou mladé a plné plodícího potenciálu od těch, co jsou staré, suché a téměř bez pupenů. Stříháme prakticky všechny stromy i keře a to včetně ovocných.

Výjimku tvoří pouze teplomilné broskve a meruňky, ty se stříhají až během kvetení. A třešně dokonce prořezáváme klidně během sklízení plodů. Prostřihy provádíme zahradními nůžkami ať už ručními nebo s dlouhou násadou pro silnější větve. Pozor jen na větve s průměrem širším, než je 2 cm, takové bychom měli ošetřit štěpovacím voskem či jiným zahradnickým tmelem.

Zdroj: Gardener

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Zobrazit další články