Spor o lepší a zdravotně nezávadné prkénko vyřešen. Milovníci plastových mají jasno již dlouho, zastánci dřevěných slaví úspěch

Možná jste si někdy položili otázku, jaký materiál kuchyňského prkénka je nejlepší. Dobrou zprávou je, že v tomto sporu (plastové vs. dřevěné) padl konečný verdikt.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pokud jste někdy řešili otázku, jaké krájecí prkénko si máte do své kuchyně pořídit, možná jste narazili na spor ohledně používání těch dřevěných. Problém, který se diskutoval, se týkal bezinfekčnosti používaných dřevěných a plastových prkének. Zastánci každé skupiny měly bezpočet argumentů, proč používat právě to své, avšak odborníci se přiklonili jen k jedné straně. Nyní však nové výzkumy donutily změnit názor i ty největší pedanty.

Oborníci pro bezpečnost potravin mění své závěry

V prvopočátcích sporu stál požadavek na bezinfekčnost kuchyňských povrchů a jejich snadnou údržbu. Výjimkou nebyla ani prkénka, která prošla pečlivým zkoumáním. Odborníci zabývající se bezpečností potravin posléze dospěli k závěru, že dřevěná prkénka nejsou schopna vyhovět tomuto požadavku a od jejich používání odrazovali. Prim tak začala hrát plastová prkénka. Na nich byla pravděpodobnost výskytu bakterií výrazně nižší.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Plastová prkénka se vcelku snadno udržují a lze je lépe dezinfikovat než dřevěná

S novými výzkumy však došlo k překvapivému zvratu. Podle nově dostupných údajů jsou totiž dřevěná prkénka stejně hygienická jako ta plastová, stačí pouze dodržet několik jednoduchých zásad péče. Vzhledem k jejich popularitě je to dobrá zpráva. Naopak prkénka, kterým byste se měli vyhnout, jsou ta skleněná. Možná je držíte hygienická a bez bakterií, avšak jsou v podstatě nefunkční – jednak tupí ostří nože a jednak jsou nebezpečná (suroviny po nich často kloužou a můžete se pořezat).

Při používání dřevěných dodržujte pravidla

Pravděpodobně se ptáte, jaká jsou zmiňovaná pravidla pro „bezpečné“ používání dřevěných prkének. Je jich několik a jsou vcelku jednoduchá. V první řadě byste měli vlastnit alespoň dvě prkénka. Na jednom krájejte veškeré maso a ryby. Druhé prkénko používejte pro potraviny určené k přímé spotřebě, jako jsou ovoce a zelenina, pečivo, popřípadě sýry. Oddělení surovin pomáhá zabránit zpětné kontaminaci (například přenos salmonely z masa na zeleninu).

iZdroj fotografie: Depositphotos
Při dodržování správných zásad péče jsou dřevěná prkénka stejně bezpečná jako plastová

Druhým pravidlem je důkladné čištění a pravidelná dezinfekce. Mýdlovou vodou byste měli prkénka čistit i po pouhém nakrájení pečiva. Na rozdíl od plastových prkének nemůžete dřevěná dávat do myčky nádobí, proto byste měli věnovat jejich mytí dostatečnou pozornost. Prkénka dezinfikujte zředěným roztokem bělidla, který následně opláchněte čistou vodou. Před uskladněním by rovněž měla být zcela suchá.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Máte-li na svém prkénku hluboké rýhy, je na čase ho vyměnit za nové

Myslete rovněž na údržbu prkének (to platí obecně) – jakmile zaregistrujete hluboké rýhy, jděte si pořídit prkénko nové. V rýhách totiž zůstávají bakterie, které se přenáší i na vaše jídlo. Zápach z dřevěných prkének odstraníte pomocí citronu a soli. Polovinu citronu namočte do hrubozrnné soli a třete s ním prkénko. Následně opláchněte. Důraz byste měli klást i na povrchovou úpravu – do prkénka vetřete minerální olej pro potravinářské účely a krém na bázi včelího vosku. Vzniklá bariéra pomáhá zamezit absorpci tekutin.

Zdroj: Consumerreports

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Zobrazit další články