Běžné chyby při ohřívání párků: Nepokažte si kvůli nim chuť a šťavnatost
Pokud vás zajímá, proč párky při vaření praskají, naučte se praktické tipy k dokonalé přípravě. Není to nijak složité.
Obsah článku
Jedním z nejvíce opomíjených kroků při přípravě uzenin je nechat je před vařením aklimatizovat na pokojovou teplotu. Studené klobásy vložené přímo do horké vody nebo na rozpálenou pánev jsou náchylné k prasknutí v důsledku náhlé změny teploty.
Proč převařený párek ztrácí chuť a šťavnatost
A to není vše. Web WorldCasing k tomu říká toto: „Pokud chcete jemný a šťavnatý párek či klobásu, musíte je před vařením nechat ohřát na pokojovou teplotu. Vaření uzenin přímo vytažených z lednice způsobí nerovnoměrné prohřívání – stává se to proto, že venku bude uzenina hotová dřív, než se zbaví chladu uvnitř. A pokud budete čekat, až se vnitřek prohřeje, přetáhnete ji.“
- Párky vyjměte z lednice alespoň 15-20 minut před vařením.
- Tím zajistíte rovnoměrný ohřev a minimalizujete riziko prasknutí.
Zlaté pravidlo ohřívací teploty
Teplota při vaření párků musí být „tak akorát“. Pokud je příliš vysoká, jednoduše prasknou. Ovšem je-li naopak příliš nízká, hrozí jejich nerovnoměrné prohřátí.
- Vodu zahřejte na teplotu těsně pod bodem varu (přibližně 70-80 °C). Párky v ní pak nechte 3-5 minut pomalu prohřívat.
- Při grilování nebo smažení na pánvi pak používejte střední teplotu a uzeniny často otáčejte, aby se rovnoměrně opekly a na povrchu se nepřipálily.
- Vyhněte se delšímu vaření na velkém plameni, protože by mohly na povrchu ztvrdnout.
Převaření: Recept na škodlivé sloučeniny
Důkladná tepelná úprava masa je sice z hlediska bezpečnosti potravin nezbytná, ale převaření je už na škodu. Vysoká teplota totiž může vést ke vzniku potenciálně nebezpečných chemických sloučenin – konkrétně jde o heterocyklické aminy (HCA). A ty našemu zdraví rozhodně nesvědčí – vědci je dokonce podezřívají ze vzniku rakoviny. Ale nebojte se, když uzeniny čas od času přetáhnete, nejspíš to příliš velkou paseku neudělá.
Jak dlouho vydrží uvařené párky
A co když si uzenin uvaříte příliš moc a jednoduše je nestihnete zkonzumovat? „Uvařené klobásy by měly být uloženy v chladničce a spotřebovány do tří až čtyř dnů,“ radí web TheMeatStick a dodává: „Skladujte je ve vzduchotěsných nádobách, aby nedošlo k jejich kontaminaci a vysychání.“
udalosti247.cz
3 h
udalosti247.cz
4 h
udalosti247.cz
4 h
udalosti247.cz
4 h