Zkušené hospodyňky přidávají k rýži citronovou šťávu. Výsledek stojí za to
Odhalte tajemství nadýchané rýže: Přidejte citronovou šťávu a získejte dokonalé jídlo. Trocha péče navíc se opravdu vyplatí.
Obsah
Citronová šťáva se nehodí jen do salátů a k mořským plodům, skvěle se totiž hodí i při vaření rýže. Ale co přesně dělá? Zaprvé zvýrazní chuť rýže a dodá jí zajímavý (a trochu exotický) nádech. A zadruhé také pomáhá oddělit jednotlivá zrnka, takže rýže bude vždy nádherně nadýchaná a bez hrudek.
Kolik citronové šťávy byste měli použít?
Obvykle stačí jedna čajová lžička na standardní hrnec rýže, která zabrání slepení zrnek a přitom pokrm příliš nezatíží. Pokud však usilujete o ostře bílou barvu – ideální třeba pro sushi a obdobná jídla, která se doslova jí i očima – může být vhodnějším množstvím polévková lžíce.
Výrazné zlepšení stravitelnosti
„Kromě toho může mírná kyselost citronové šťávy napomáhat trávení, což je nejen kulinářský, ale také zdravý tip,“ radí paní Lenka T. z Hloubětína, které prý tento trik poradila její gastroenteroložka. Od té doby na něj nedá dopustit.
Jak dlouho trvá vaření rýže?
Na tuto otázku odpovídá autorka blogu Yummology: „Doporučuji nastavit si v telefonu časovač na 15 minut. Každá rýže má svou vlastní dobu vaření, ale vždy se pohybuje mezi 12 až 18 minutami.“ Obvykle se tedy víceméně trefíte. Po vaření je vždy dobré tuto oblíbenou přílohu také nechat tzv. odpářit. Já to dělám tak, že ji přesypu do skleněné mísy a nechám ji 10 minut odpočinout. Neslepí se a zůstane nadýchaná.
Jde to i bez hrnce
Rýži však můžete uvařit i v mikrovlnné troubě. Webové stránky RealSimple přináší jednoduchý návod: „Zvolte poměr vody a rýže 2:1. Takže na půl šálku nevařené rýže použijte 1 šálek vody. Rýži propláchněte (pokud chcete) a vložte ji do misky vhodné do mikrovlnné trouby. Nalijte vodu. Jednou nebo dvakrát promíchejte, abyste se ujistili, že je veškerá rýže ponořená a zhruba rovnoměrně rozložená. Odkrytou rýži ohřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 15 minut. Pokud se veškerá voda vstřebá, je hotová.“