Vejce natvrdo, jak je mnozí neznají: Před uvařením je stačí protřepat a vznikne nový pokrm
Ať už připravujete svačinu, předkrm, nebo jídlo, tato zlatá vejce dodají vašemu stolu nádech skutečné exotiky.
Vejce, která jsou základem kuchyní po celém světě, většina z nás miluje pro jejich všestrannost a výživovou hodnotu. Existuje však málo známý trik, který dokáže z obyčejného vaření vajec udělat kulinářský zážitek: před vařením je stačí jednoduše protřepat. Nezískáte tak klasická vejce uvařená natvrdo, ale rovnou zlatá, jak radí jeden známý šéfkuchař.
Tajemství zlatého vejce
Proces začíná syrovým vejcem a trochou fyzické námahy. Tím, že vejcem před vařením prudce zatřesete, totiž smícháte žloutek a bílek uvnitř skořápky. Tato technika nevyžaduje žádné speciální nástroje; stačí trocha šikovnosti a jistý úchop. Po uvaření se vejce jeví rovnoměrně zlatavé, bez typického rozdílu mezi žloutkem a bílkem – odtud také dostalo svůj název. A mnohým lidem se chuťově líbí více, protože zmizí nevýrazný bílek a celé vejce chutná jednoduše skvěle.
Jak dlouho vařit vejce natvrdo?
Ideální doba vaření vajec natvrdo, ať už protřepaných nebo ne, je podle webu TheKitchn přibližně 9-12 minut. Tato doba zajistí, že vejce bude zcela uvařené, s pevným žloutkem a bílkem. Doba se však může mírně lišit v závislosti na velikosti vejce a nadmořské výšce, která ovlivňuje teplotu varu.
Jak uvařit vejce natvrdo krok za krokem
Začněte protřepáním syrového vejce (ještě předtím se však podívejte, zda vejce není zkažené – na webu adbz jsme o tom už psali). Pevně jej držte a intenzivně jím třeste po dobu 15-20 sekund. Chcete dostatečně narušit žloutek, aby se začal mísit s bílkem. Poté ho vložte do hrnce a naplňte ho takovým množstvím vody, aby bylo vejce zcela zakryto a voda ho převyšovala asi o centimetr. Vodu přiveďte k varu na silném ohni.
Jakmile voda začne vřít, snižte teplotu na mírný var a zapněte časovač. Vejce vařte 9-12 minut. Po uvaření přendejte vejce do mísy s ledovou vodou nebo ho několik minut polévejte studenou vodou z kohoutku, jak radí web Food52. Tím se zastaví proces vaření a usnadní se proces loupání.