Co přidat do vody při vaření brambor: Cukr zvýrazní chuť, citronová šťáva zabrání zabarvení
Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších příloh po celém světě. Aby chutnaly co nejlépe, vyzkoušejte během vaření tyto triky.
Pokud rádi jíte brambory a chcete, aby chutnaly co nejlépe, měli byste být pozorní již při jejich výběru v obchodě. Hlízy není dobré kupovat příliš mladé (nazelenalé), ale ani příliš staré a pomačkané. V takovém případě mají totiž tendenci ztrácet svou chuť a při vaření hnědnout, což nevypadá hezky na talíři. Co ale dělat, když jsou na výběr pouze takové kusy?
Proč do brambor přidávat cukr
Jakmile budete mít po ruce pouze starší brambory, které již patrně nemají tak tuhou dužinu a ztrácí barvu, nemusíte je nutně vyhazovat do koše. I takové kousky mohou opět chutnat skvěle, neboť k nim při vaření stačí přidat správné ingredience. Velmi dobře se v takovém případě osvědčil obyčejný cukr, a to již lžička, maximálně dvě na jeden hrnec.
Právě ten pomáhá bramborám zvýraznit chuť a zlepšuje jejich strukturu. Stačí ho vložit do vroucí vody těsně před tím, než tam vložíte samotné hlízy. Poté je stačí dle serveru Ukr už pouze vařit běžným způsobem. Pozor, že není dobré přidávat zeleninu do vody, která ještě nezačala vřít. Tím by akorát přišla o velkou část užitečných látek.
Pomůže také citronová šťáva
Velmi dobře pak pomáhá také citronová šťáva. Tu můžete přidat do vody spolu s cukrem, což zabrání jejich hnědnutí. Nemusíte se navíc obávat, že byste chutě přidaných ingrediencí po uvaření pocítili. Ačkoli jim pomůžou zlepšit chuť a předejít možným vedlejším účinkům, nakonec vyprchají a nechají pouze brambory s maximálně dobrou chutí.
Brambory jsou skvělou přílohou, která se hodí téměř ke všemu. Jak také uvádí server Healthline, jejich konzumace je spojována s řadou zdravotních benefitů, a proto by je měl jednou za čas přidat do svého jídelníčku každý. Výborně chutnají především s masem, rybou, ale hodí se také například do salátů a polévek.