Pravda o másle v českých obchodech: 98 % lidí ani neví, co kupuje. Pozorně se podívejte na etiketu
Není máslo jako máslo. Pokud si v obchodech nedáte pozor na jeden drobný detail, můžete si domů přinést opravdu nechutný produkt.
Při nákupu másla je důležité porozumět tomu, co vám říkají etikety, jak píše web Novinky. Právě etiketa totiž poskytuje základní informace o původu, obsahu tuku a přídatných látkách. I malá nepozornost se vám v tomto ohledu může podle mých zkušeností nehezky vymstít.
Zaměřte se na původ
Původ uvedený na obalu másla může být klíčovým ukazatelem jeho kvality. Místní české máslo je proslulé svou čerstvostí a minimálním zpracováním, zatímco u toho dováženého to může být leckdy přímo naopak. Nezřídka se setkáte s máslem označeným jako „Výrobek EU“, což znamená, že může pocházet z kterékoli země EU, a nemusí tak být čerstvé kvůli delší době přepravy, jak informuje například web Blesk. Datum spotřeby na másle je obzvláště důležité.
Udává totiž, jak dlouho si máslo zachová svou nejlepší kvalitu. Velmi často se například stává, že to, které bylo výrazně zlevněno, může být blízko data spotřeby nebo dokonce po něm (i když na to obvykle narazíte spíše v různých malých prodejničkách než u velkých řetězců), ale stále může být legálně prodáváno, pokud je považováno za vhodné ke spotřebě. Pokud ho ovšem uložíte do mrazáku nebo budete váhat s jeho konzumací, nepěkně se to projeví na jeho chuti (a může se dokonce i zkazit).
Proč je některé máslo tak levné?
Podezřele levné máslo by mělo přinutit spotřebitele zbystřit. Jedním z hlavních faktorů je hromadný nákup starších zásob ze státních rezerv jiných zemí EU. Ty totiž obměňují své zásoby, aby si zajistily čerstvost, a prodávají starší máslo za výrazně nižší ceny. Čeští prodejci pak tyto zásoby často nakupují a nabízejí je s výraznými slevami.
Levnější máslo navíc může obsahovat více přídatných látek, jako jsou barviva nebo konzervanty, které prodlužují jeho trvanlivost a zlepšují vzhled. Ovšem kvalitní máslo žádná přidaná barviva ani konzervační látky nepotřebuje a neobsahuje je. Číst složení se tedy opravdu vyplatí. A pokud potřebujete, aby vám tvrdé máslo rychle povolilo, vezměte si k ruce zavařovačku, jak jsme na webu adbz už radili.