Správným používáním lisu na česnek pokaždé ušetříte 10 minut práce. Háček je ve vkládání plodu do nástroje
Díky tomuto jednoduchému triku budete mít česnek nadrcený mnohem rychleji. Vyzkoušejte jej také a ušetřete při vaření spoustu času.
Česnek patří mezi jednu z nejoblíbenějších surovin, která se skvěle hodí k dochucení téměř jakéhokoliv slaného pokrmu. Navíc obsahuje velké množství vitamínů a dalších látek prospěšných lidskému organismu. Mnoho lidí se však podle informací na webu Papikurus dopouští chyb, které je stojí zbytečně mnoho času. Zjistěte, jak lis na česnek používat co nejefektivněji, a zkraťte si dobu strávenou v kuchyni.
Využití česneku
Tuto jedinečnou zeleninu skvěle využijete i mimo kuchyni. Velmi dobře vám totiž poslouží také k výrobě přírodního čisticího antibakteriálního a protiplísňového přípravku, o čemž jsme více psali už v dřívějším příspěvku na adbz. Zároveň jej lze využít ke hnojení pokojových i zahradních rostlin a jejich ochraně před různými nemocemi, plísněmi i škůdci.
Jak používat lis na česnek
Pokud potřebujete tuto zeleninu nadrtit opravdu na jemné částečky, lis na česnek je výtečnou volbou. O jeho výhodách jsme se zmiňovali už dříve na adbz. Díky litinové konstrukci jej není snadné jakkoliv poškodit, a pokud ho budete správně udržovat, může vám v kuchyni sloužit opravdu dlouho. Navíc jej podle webu ApetitOnline lze využít i k lisování zázvoru a dalších potravin. Jednoduchý trik vám navíc zkrátí dobu lisování česneku klidně až o 10 minut. Stačí jen dodržovat tento postup.
Tajemství této vychytávky spočívá v tom, že česnek nebudete předem loupat. Tím, že každý stroužek zvlášť zbavíte slupky, plýtváte svým drahocenným časem. Celý trik tedy spočívá v tom, že stroužek do lisu vložíte i se slupkou. Jakmile na lis zatlačíte, stroužek česneku snadno přetlačíte skrz malé otvory na spodní straně a jeho slupka zůstane téměř neporušená uvnitř lisu. I my jsme byli překvapeni, jak dobře to funguje.
Jak vyčistit lis na česnek
Abyste lis po používání perfektně vyčistili, nepomůže vám obyčejná houbička na nádobí. Namísto toho sáhněte po libovolném rostlinném oleji a nalejte jej do zásobníku lisu. Následně pomocí starého zubního kartáčku nebo párátka vyčistěte všechny nečistoty a omyjte pod tekoucí vodou. Za chvíli máte hotovo, jak potvrzuje i naše čtenářka Denisa C. z Bohumína: „Lis na česnek vždy čistím s trochou slunečnicového nebo olivového oleje. Všechna špína jde pak snadno dolů.“