Tuk je při vaření a pečení naprosto nezbytnou součástí. Zatímco dnes se často pracuje s rostlinnými oleji a s máslem, v minulosti se nejčastěji používalo sádlo. A stále častěji se k němu lidé s oblibou vrací. Sádlo má výjimečné vlastnosti, které žádný jiný tuk nenahradí, a je tak mnohem univerzálnější a v konečném důsledku i zdravější. Vyškvařit si vlastní sádlo není nic složitého, jak například uvádí na webu thewoksoflife, a ještě tím získáte další benefity.
Sádlo není nezdravé
Vše je zdravé, když se to nepřehání. Platí to i o tucích, obzvláště o sádle. Podle webu Deník zaujalo právě sádlo 8. příčku v žebříčku potravin, které jsou z výživového hlediska pro tělo nejpřínosnější. Obsahuje kyselinu olejovou, nasycené a nenasycené mastné kyseliny či například vitamín B. Je prokázáno, že sádlo obsahuje méně cholesterolu než například máslo, má tak pozitivnější vliv na cévy.
Každý si rád něco dobrého usmaží nebo upeče. Jak ale vyřešit přebytečné oleje a tuky? Rozhodně je nevyhazujte do koše jen tak!…
více
„Stravou se zabývám již velmi dlouho a mohu potvrdit, že sádlo zdaleka není tak nezdravé, jak je společností vnímáno. Naopak jej klientům ráda doporučuji jako alternativu k jiným tukům. Ovšem za předpokladu, že jej použijí s rozumem,“ uvádí výživová poradkyně z Brna paní Marcela S. Sádlo dokáže nahradit například i máslo v dezertech, aniž byste poznali chuťově rozdíl, jak jsme na adbz psali. Pokud doma máslo nemáte, můžete pro tyto účely použít také zakysanou smetanu, arašídy, jogurt, banán či jablko.
Domácí sádlo je levné a bez zbytečných přísad navíc
Na rozdíl od kupovaných rostlinných olejů není nutné při domácím škvaření sádla přidávat nic navíc, abyste dostali čistou formu tuku. Kupte si kvalitní vepřový bok a udělejte si zásobu. Bok nakrájejte na malé kostky a dejte do dostatečně velkého hrnce či pánve s troškou vody nebo mléka, aby se v počáteční fázi nepřipálil. Zvolte nízkou teplotu a pomalu a za častého míchání nechte bok pouštět sádlo.
Až je hotovo, přeceďte tuk do čisté nádoby a nechte vychladnout. Zbylé škvarky osolte a snězte, případně z nich udělejte chutnou pomazánku. Já je s oblibou dávám do těsta, ze kterého peču chleba či housky. Výsledné sádlo můžete použít na vaření, pečení a smažení. Na smažení se obzvlášť dobře hodí, je teplotně velmi stabilní a přepalovat se začne až při velmi vysoké teplotě. Na smažení řízků je proto nejlepší, jak jsme na adbz radili. Tímto způsobem je možné ušetřit opravdu nemalou částku za koupi tuku.
Další využití sádla
Sádlo ale můžete použít i jinak. Jak uvádí web SelfRelianceOutfitters, má také léčivé účinky, hojí rány a zanícená místa, také vyživuje kůži. Můžete jej tedy použít na suchou pokožku, případně jím ošetřit kožené boty. Je také nedílnou součástí výroby mýdla.