Kdo nerad loupe brambory, měl by zbystřit. Tohle vám ušetří hodiny času
adbz.cz » Hobby » Usnadnění nepopulárního loupání brambor: Do zeleniny stačí zapíchnout vidličku

Usnadnění nepopulárního loupání brambor: Do zeleniny stačí zapíchnout vidličku

Nemusíte se vzdávat lahodných brambor jen proto, že je neradi loupete. Snadný trik s vidličkou vám ušetří čas i nervy.

bramobry loupani
Zdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Brambory patří v České republice mezi nevyhledávanější druh přílohy. Dají se ovšem v mnoha variantách zpracovat i v hlavní chod. Jejich obliba je samozřejmá, chuťově jsou brambory výtečné na slaný i sladký způsob, a jedná se tak o velmi univerzální surovinu. Jediná potíž může vznikat při jejich loupání, což je činnost, kterou snad jen hrstka jedinců považuje za zábavu. Jednoduchý trik s vidličkou ale promění tuto nenáviděnou činnost v rychlý úkon.

Brambory jsou bohaté na vitamíny

Pravidelná konzumace brambor je tělu velmi prospěšná. Řadí se mezi škrobovou zeleninu, kam kromě jiných patří například i kukuřice, hrášek, sladké brambory či dýně, uvádí web UCDavisHealth. Neobsahují prakticky žádný tuk, jsou ale zdrojem minerálních látek, jako je například draslík, železo, fosfor či mangan, a také vitamínů z řady B a C. Jsou bohaté také na antioxidanty a chrání tělo před negativním působením volných radikálů.

Hobby

Oloupejte vařená vejce snadno a rychle. Málokdo zná kuchyňský trik se sodou a sklenicí vody

Oloupejte vařená vejce snadno a rychle. Málokdo zná kuchyňský trik se sodou a sklenicí vody
<!-- wp:paragraph --> <p>Brambory patří v České republice mezi nevyhledávanější druh přílohy. Dají se ovšem v mnoha variantách zpracovat i v hlavní chod. Jejich obliba je samozřejmá,<strong> chuťově jsou brambory výtečné na slaný i sladký způsob</strong>, a jedná se tak o velmi univerzální surovinu. Jediná potíž může vznikat při jejich loupání, což je činnost, kterou snad jen hrstka jedinců považuje za zábavu. Jednoduchý trik s vidličkou ale promění tuto nenáviděnou činnost v rychlý úkon.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:heading --> <h2 id="h-brambory-jsou-bohat-na-vitam-ny">Brambory jsou bohaté na vitamíny</h2> <!-- /wp:heading --> <!-- wp:paragraph --> <p>Pravidelná konzumace brambor je tělu velmi prospěšná. Řadí se mezi škrobovou zeleninu, kam kromě jiných patří <strong>například i kukuřice, hrášek, sladké brambory či dýně</strong>, uvádí web <a href="https://health.ucdavis.edu/blog/good-food/potato-health-benefits-and-why-you-should-eat-more-spuds/2022/05" target="_blank" rel="noreferrer noopener">UCDavisHealth</a>. Neobsahují prakticky žádný tuk, jsou ale zdrojem minerálních látek, jako je například draslík, železo, fosfor či mangan, a také vitamínů z řady B a C. Jsou bohaté také na antioxidanty a chrání tělo před negativním působením volných radikálů.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:abc-media/related-post {"post_id":"104145"} /--> <!-- wp:paragraph --> <p>Aby si ale brambory zachovaly všechny vitamíny a minerály, <a href="/hobby/jak-varit-brambory-vrouci-voda/">je lepší je vkládat do vroucí vody</a>, jak jsme na adbz radili. Pokud je totiž <strong>oloupete a necháte před uvařením dlouho stát ve studené vodě</strong>, cenné a prospěšné látky se vyplaví. A to je velká škoda. Já brambory loupu vždy až těsně předtím, než je potřebuji uvařit.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:heading --> <h2 id="h-jak-urychlit-loup-n-brambor">Jak urychlit loupání brambor</h2> <!-- /wp:heading --> <!-- wp:paragraph --> <p>Nejhůře se loupou malé a mladé brambory. Pro jejich drobný vzrůst při loupání kloužou v ruce, což celý proces jen zdržuje. <strong>Pokud ale do brambory zapíchnete vidličku</strong>, už nic klouzat nebude. Tento trik sdílel kuchař Sonny Hurrell na svém youtubovém kanále ThatDudeCanCook a video můžete zhlédnout níže. Díky vidličce oloupete brambory opravdu vmžiku. Potřebujete-li zbavit slupky velké množství brambor, můžete je dát do myčky na nádobí a zvolit program s co nejvyšší teplotou. Po vyjmutí by měla jít slupka velmi jednoduše stáhnout.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:html --> <iframe width="800" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/9-LpvvIpl8I?si=vNWJ_CPkzgFRhXbe" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen=""></iframe> <!-- /wp:html --> <!-- wp:paragraph --> <p>Podobnou službu ale prokáže krátké povaření brambor ve slupce. Horká voda slupku uvolní a ta jde pak snadno oloupat nožem. Na pomoc si můžete vzít i houbičku na nádobí, případně drátěnku. <strong>Brambory můžete vařit ve slupce i doměkka</strong>, jak informuje web <a href="https://www.thekitchn.com/the-fastest-way-to-peel-potatoes-261675" target="_blank" rel="noreferrer noopener">TheKitchn</a>. Tento způsob úpravy je velmi šetrný. Po uvaření je sceďte a nechte chvíli vychladnout, pro snazší manipulaci můžete brambor chytit do utěrky.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:heading --> <h2 id="h-bramborov-slupky-je-t-poslou">Bramborové slupky ještě poslouží</h2> <!-- /wp:heading --> <!-- wp:paragraph --> <p>Vyhazovat slupky z oloupaných brambor se nevyplácí, ještě v domácnosti velmi dobře poslouží. Jak jsme na adbz psali, <a href="/hobby/nevyhazujte-bramborove-slupky-pomuzou-se-zdravim-i-uklidem/">můžete díky nim vyčistit komín a odvápnit konvici</a>. Slouží ale také jako účinné přírodní hnojivo či lék na sluncem spálenou a podrážděnou kůži.</p> <!-- /wp:paragraph -->

Určitě jste se nejednou rozčilovali nad tím, že vařené vajíčko nejde oddělit od skořápky, loupání trvá dlouho a výsledek nakonec vypadá stra… více

Aby si ale brambory zachovaly všechny vitamíny a minerály, je lepší je vkládat do vroucí vody, jak jsme na adbz radili. Pokud je totiž oloupete a necháte před uvařením dlouho stát ve studené vodě, cenné a prospěšné látky se vyplaví. A to je velká škoda. Já brambory loupu vždy až těsně předtím, než je potřebuji uvařit.

Jak urychlit loupání brambor

Nejhůře se loupou malé a mladé brambory. Pro jejich drobný vzrůst při loupání kloužou v ruce, což celý proces jen zdržuje. Pokud ale do brambory zapíchnete vidličku, už nic klouzat nebude. Tento trik sdílel kuchař Sonny Hurrell na svém youtubovém kanále ThatDudeCanCook a video můžete zhlédnout níže. Díky vidličce oloupete brambory opravdu vmžiku. Potřebujete-li zbavit slupky velké množství brambor, můžete je dát do myčky na nádobí a zvolit program s co nejvyšší teplotou. Po vyjmutí by měla jít slupka velmi jednoduše stáhnout.

Podobnou službu ale prokáže krátké povaření brambor ve slupce. Horká voda slupku uvolní a ta jde pak snadno oloupat nožem. Na pomoc si můžete vzít i houbičku na nádobí, případně drátěnku. Brambory můžete vařit ve slupce i doměkka, jak informuje web TheKitchn. Tento způsob úpravy je velmi šetrný. Po uvaření je sceďte a nechte chvíli vychladnout, pro snazší manipulaci můžete brambor chytit do utěrky.

Bramborové slupky ještě poslouží

Vyhazovat slupky z oloupaných brambor se nevyplácí, ještě v domácnosti velmi dobře poslouží. Jak jsme na adbz psali, můžete díky nim vyčistit komín a odvápnit konvici. Slouží ale také jako účinné přírodní hnojivo či lék na sluncem spálenou a podrážděnou kůži.