Stejnou chybu už neopakujte. Brambory se nevkládají do studené vody
adbz.cz » Hobby » Dávat brambory do studené vody je plýtvání vitamíny. Správně by se měly vkládat do hrnce, až když vře

Dávat brambory do studené vody je plýtvání vitamíny. Správně by se měly vkládat do hrnce, až když vře

Brambory obsahují velmi cenné vitamíny, minerální látky a antioxidanty. Do organismu je ale dostanete v maximálním množství jen správnou tepelnou úpravou.

Vařící se brambory
Zdroj fotografie: Piqsels

Brambory jsou snad nejčastěji konzumovanou přílohou u nás. Úžasná je jejich variabilita přípravy, kdy je můžete vařit, péct, smažit, udělat z nich sladké i slané knedlíky či koláče. Stejně jako jiné potraviny ale i docela obyčejné brambory potřebují správně zvolený způsob přípravy, abyste se zbytečně neochudili o velké množství vitamínů a minerálních látek, které obsahují, což potvrzuje i web Healthline.

Brambory plné vitamínů, minerálů i antioxidantů

Brambory jsou poměrně podceňovanou potravinou. Obsahují například některé esenciální aminokyseliny, důležité stavební kameny proteinů. Rychle také zasytí a jsou tak vhodné při dietních omezeních. Obsažený rezistentní škrob snižuje glykemický index, a tedy hladinu cukru v krvi. Jejich pravidelná konzumace také zlepšuje fungování kardiovaskulárního systému a správnou funkci střev.

A jaké vitamíny a minerální látky konkrétně obsahuje? Podle webu AkademieKvality jsou bohaté na vitamín C a mají velké zastoupení vitamínů z řady B a antioxidantů. Z minerálů pak draslík, zinek, hořčík, železo, fosfor, mangan či jód. Brambory se mohou konzumovat i s dobře očištěnou slupkou, která je dobrým zdrojem vlákniny. Ta napomáhá správnému fungován střev. A stejně jako pomáhá lidskému organismu, je prospěšná i pro orchideje, a to ve formě účinného hnojiva, jak jsme na adbz psali dříve.

Jak správně brambory vařit

Abyste ale z brambor dostali opravdu maximum prospěšných látek, nedělejte stejnou chybu jako já. Nedávno nám do redakce přišel e-mail od čtenářky paní Aleny K. z Hanušovic, která reagovala na náš článek o vaření brambor. „Velmi mě překvapilo, že spousta lidí dává brambory do ledové vody. Tohle mi vtloukala do hlavy už moje babička, že se správně vkládají do vroucí vody.“ A proč tedy oškrábané brambory dávat do vroucí vody?

Žena loupe brambory
Zdroj fotografie: Piqsels
Oloupané brambory nenechávejte stát ve studené vodě, ochuzují se tak o vitamíny

Odpověď je jednoduchá. Vařením ve vroucí vodě nepřichází brambory o cenné minerály a vitamíny. Měly by se vařit na středním plamenu, a to do úplného změknutí všech kusů. Délku vaření ovlivňuje kvalita brambor, jejich odrůda i stáří. Vyvarovat byste se měli také oloupání a namočení brambor do studené vody dlouho před samotným vařením. Živiny se tak uvolňují do studené vody a ve výsledku jich zůstane v bramborách jen velmi málo.