Bublající mléko ani polévka nepřeteče díky troše oleje. Stačí jím potřít okraj hrnce či pánve
I když je vaření pro někoho způsob odreagování, patří spíše k rutinním záležitostem. Hospodyňky by vařily rády, ale vždy se zhrozí, když musí drhnout špinavý sporák.
Obsah
Experimentování v kuchyni a příprava lahodných pokrmů se stává pro mnoho lidí koníčkem. Jenomže kdyby měli vařit každý den, určitě by je to omrzelo. Nehledě na to, že je nutné po sobě uklidit, a do toho se vůbec nikomu nechce. A nejhorší je, když se za plotnu postaví muži či puberťáci. Na sporáku zavládne spoušť.
Jak si poradit s kypící vodou
Čištění sporáku je noční můra, protože se voda, mléko nebo polévka vyteklá z hrnce špatně drhnou. Pokud nemáte po ruce kvalitní čisticí prostředky, jste nahraní. Podívejte se na metodu, díky níž předejdete úmornému úklidu a budete mít více času na koníčky.
Olej vás zachrání od pohromy
Při vaření oběda je v ohrožení varná deska. Ani mistr kuchař ji nemá po vaření zcela čistou. Pár kapek jistě přežijete, ale horší je to ve větším množství. Před vařením těstovin, mléka nebo omáčky namažte okraj pánve olejem cca 2–3 cm. Díky tomu vytvoříte ochranné pásmo a kypící voda nebude mít šanci. Tento fígl ihned vyzkoušejte a nebudete věřit vlastním očím.
Existují i jiné vychytávky, ale pozor na ně
Naše babičky se při úklidu spoléhaly na selský rozum, protože neměly takové možnosti jako v moderní době. Aby jim mléko z rendlíku neuteklo, pokládaly na jeho okraj vařečku. Ve většině případů je tento trik účinný, ale neměli byste se na něj stoprocentně spoléhat. Nejlepší bude u plotny stát a počkat, až tekutinu přivedete k varu.
Pár rad, které v kuchyni upotřebíte
Při přípravě pokrmů je nutné „míti Filipa“. Nastanou totiž situace, které jsou obtížnější, a nezkušené hospodyňky si tak vaření zprotiví. Inspirujte se metodami chytrých žen, které si jimi usnadnily práci.
- pokud chcete, aby byla včerejší pizza vláčná a s křupavými okraji, ohřejte ji v mikrovlnce společně se sklenicí vody
- guacamole si zachová svou barvu, když jej uchováte ve skleněné misce v lednici a přikryjete potravinářskou folií
- krabicové mléko nikdy neskladujte ve dveřích lednice, protože ho vystavujete teplotním výkyvům
- fazole, hrách nebo čočku namočte společně s kmínem přes noc do vody, nebudou nadýmat
- odér vařícího se květáku je nepříjemný, proto ho vařte společně s bobkovým listem nebo kouskem chlebové kůry, zápach se eliminuje