Jak správně smažit na másle, aby se nepřepalovalo a zachovalo si svou chuť – tento trik vás ani babičky nenaučí
Jakmile jednou vyzkoušíte něco usmažit na másle, nebudete chtít smažit na ničem jiném. Chuťově se tomu totiž nic nevyrovná.
Asi každá žena někdy zkusila smažit nějaké jídlo na másle. Ale smažení na oleji je mnohem jednodušší, takže se stejně většinou vrátí k tomu. Olej se totiž na rozdíl od másla nepřipaluje, takže na něj nemusíte neustále dávat pozor. Slavný šéfkuchař se však podělil o své tajemství, jak smažit na másle, abyste nemuseli mít strach z připálenin.
Správný výběr másla
Nejdůležitější ze všeho je vybrat co nejkvalitnější máslo. Rozhodně jím při přípravě nešetřete. Kupujte však pouze přírodní máslo, které v sobě neobsahuje žádný margarín. Ten se totiž na pánvi připálí víceméně vždy. Opravdu se v tomto případě vyplatí vzít co nejdražší máslo, to bývá totiž nejkvalitnější.
Přepuštěné máslo
Rozhodně se nedoporučuje smažit máslo jen tak, bez přípravy. Kdybyste to totiž udělali, začnou se pálit bílkoviny, které máslo obsahuje, a pak se začne uvolňovat nepříjemný zápach. Z toho důvodu potom bude celková chuť pokrmu zkažená. Proto je nejlepší prvně si máslo rozpustit. Poté vezměte síto, dejte do něj utěrku a sceďte to. Vznikne vám takzvané ghí, se kterým můžete smažit úplně bez obav.
Sledujte kouř
Jakmile už začnete smažit na másle, je velmi důležité sledovat „bod kouře“. To je vlastně teplota, při které se může máslo zkazit. Jakmile si všimnete, že se začíná z pánve kouřit, sundejte ji okamžitě ze sporáku. Poté si vezměte nový kousek másla. Tyto tři věci musíte mít vždy na mysli. A už nikdy se nebudete muset bát použít máslo při smažení. Vaše jídla tak budou vždy chutná a voňavá.
Co používáte při smažení vy?