Máslo za 20 Kč: Vyrobit se dá z obyčejného bílého jogurtu

Vyzkoušejte také tento velmi jednoduchý trik a připravte si doma vlastní máslo z bílého jogurtu. Jeho výrobu zvládne opravdu každý, a navíc vás přijde jen na 20 Kč.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Máslo patří mezi základní suroviny téměř v každé domácnosti. Jeho neustálé zdražování však mnoho lidí od nákupu odrazuje. Naštěstí však existuje velmi jednoduchý způsob, jak si vyrobit domácí máslo z bílého jogurtu. S trochou vašeho času a jen za pár korun budete mít tento oblíbený mléčný výrobek kdykoliv připravený po ruce.

Využití másla v kuchyni

Pravé máslo je oblíbenou pochoutkou nejen na čerstvém pečivu, ale také jako základ mnoha lahodných pokrmů a sladkých dezertů. Abyste si jeho chuť mohli vychutnat, aniž byste za něj utráceli nemalé částky, vyrobte si doma svou vlastní zásobu. Jako základ vám poslouží obyčejný bílý jogurt. Jakmile tento recept jednou vyzkoušíte, už po kupovaném másle nesáhnete.

Máslo vyrábím v pračce. Je to rychlé, skoro bez práce a zdražování mě nerozhodí. Předkové to dělali podobně

Co budete k výrobě másla potřebovat

Než se pustíte do práce, připravte si veškeré potřebné ingredience. Základem je bílý jogurt v celkové hmotnosti 500 g. Dalšími nezbytnými pomůckami pak jsou mixér, voda a kostky ledu. Z těchto surovin si snadno připravíte kostku másla, na které si pochutná celá rodina. Výsledkem bude lahodný mléčný výrobek ideální k jakémukoliv využití.

domácí máslo z bílého jogurtu iZdroj fotografie: Depositphotos
Jak vyrobit z bílého jogurtu domácí máslo

Jak si vyrobit máslo z jogurtu

Důležité je, aby měl používaný jogurt co nejhustší konzistenci. Asi 500 g vložte do mixéru a přilejte k němu 150 ml čisté vody. Mixujte asi 7–8 minut průměrnou rychlostí, dokud se nezačne oddělovat tuhá a tekutá část hmoty. Přidejte trochu ledu a ještě krátce promixujte. Obsah poté přelejte přes síto do misky a případně postupujte stejně s další várkou jogurtu, chcete-li získat více másla. Do misky pak přidejte další led.

Během chvíle získáte dokonale oddělené podmáslí a máslo. Vzniklé podmáslí je možné využít při pečení nebo jako základ omáček. Máslo ještě ručně vymačkejte, abyste se zbavili zbytků tekutiny. Poté jej můžete zabalit do pečicího papíru a uložit do ledničky. Po 3 hodinách bude máslo připravené k používání a vy si můžete vychutnat tuto doma připravenou dobrotu.

Jaké máte zkušenosti s výrobou domácího másla vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Zobrazit další články