Maso se bude rozpadat na jazyku. Aby zkřehlo, stačí použít ocet
Pokud bývá vaše maso tuhé, žvýkací či vysušené jak podrážka, nezoufejte. Šikovný fígl udělá i z toho nejnepoddajnějšího kousku skutečnou delikatesu.

Také se vám na talíři často objevuje tuhé maso, které se dá jen stěží užvýkat? To je známá klasika. Ale nebojte se. Dneska jsme pro vás v redakci objevili perfektní kuchařský trik, který vaši smůlu (či nedostatek zkušeností při vaření) definitivně zlomí.
Než se pustíte do dušení…
…nezapomeňte na první krok. O čem to mluvíme? Víceméně o tom, že maso je potřeba pořádně zatáhnout. To znamená krátce orestovat, aby se v něm uzavřely všechny šťávy. Díky tomu zůstane vevnitř šťavnaté, i když se bude dusit třeba hodinu. A pak už stačí k dokonalému výsledku drobnost.

Vyndejte ze spíže ocet
Ocet? Jestli si myslíte, že jsme se přepsali, není to tak. Skutečně mluvíme o octu – ale musí to být ten správný, jablečný. A jak ho použít? Podle kulinářského magazínu Food 52 je to snadné. Do skoro hotového masa přidejte dvě lžíce – a to je vše. Nebojte se, váš pokrm poté rozhodně nebude chutnat jako nakládané okurky. Naopak, jablečný ocet má velmi jemnou chuť a během dušení se z velké většiny vyvaří.
Kromě toho však také skvěle rozvolní svalová vlákna, takže maso změkne, aniž by ztratilo šťávu. Maso se vám pak bude doslova rozpadat na jazyku. A co dělat dál, pokud chcete chuť posunout ještě výš?
- Podlijte maso vývarem – ideálně domácím, zeleninovým nebo masovým.
- Přidejte bylinky a koření – skvěle se hodí třeba bobkový list, nové koření, tymián.
- Trocha česneku a cibule také neuškodí – v redakci tuhle kombinaci s trochou nadsázky nazýváme „základ českého štěstí“. A řekněte – není to tak?
Sametové maso díky jedlé sodě
Že se vám do použití octa přece jen nechce? Pak pro vás máme ještě jeden trik původem z východních kuchyní: sametování masa. Jak na to?
- Posypte maso jedlou sodou (cca 3 lžíce na půl kila).
- Dejte ho do lednice na pár hodin (klidně přes noc).
- A nakonec ho dobře opláchněte.
Soda maso změkčí jako zázrakem – ale pozor, opravdu je potřeba maso před přípravou důkladně omýt (a následně osušit), jinak by mohlo mít trochu zvláštní chuť, jak varuje web Arm and Hammer.
udalosti247.cz
18 h
udalosti247.cz
18 h
udalosti247.cz
19 h