Při ohřívání párků spousta lidí chybuje. Kvůli vroucí vodě ztrácí chuť
Párky udělá čas od času asi každý. Jenže jak se ukazuje, většina z nás je připravuje úplně špatně. A tím z nich dělá spíš kousky masa bez chuti než poctivou dobrotu.

Párky se hodí ke chlebu, k hořčici, do rohlíku i jen tak na talíř s trochou zeleniny. Jenže i když si koupíte ty lepší – tedy s vyšším obsahem masa (rozhodně ne „podezřelé“ růžové válečky tvořené z 80 % z vody a mouky), můžete jejich špatnou úpravou všechno pokazit. A navíc si ublížit, jak redakce adbz zjistila.
Nejčastější chyba? Vaření!
Nejčastější chyba, kterou dělá skoro každý: vaří párky ve vroucí vodě. Výsledek? Prasknou – to jste určitě už také zažili. Vytéká z nich tuk a šťáva, což opravdu nechcete, protože to je právě to nejlepší, co v nich je. A navíc se z nich mohou uvolnit látky, které při vysoké teplotě našemu tělu zrovna nesvědčí.
Takže na vaření párků v pravém slova smyslu rozhodně zapomeňte. Ve skutečnosti je totiž chcete jen ohřát, a to tak, že voda nesmí vařit – jen být horká. Párky v ní přitom nechte maximálně 5 minut. Tím je prohřejete, ale nerozvaříte.
A co pečení a smažení?
Ani tudy cesta nevede, jak uvádí web Eska. Smažené nebo zapečené párky už nemají s původní potravinou skoro nic společného – a v trávicí soustavě napáchají víc škody než užitku, protože se budou trávit ještě hůř. Navíc jsou zbytečně mastné a často i přepálené, píše web Gotowanie Onet.
Pozor i na sůl a obal
Dalším častým nešvarem je solení párků – respektive vody, ve které se vaří. Možná to děláte ze zvyku, ale věřte, že to není potřeba. Většina párků už obsahuje víc soli, než by bylo zdrávo, takže další dávku téhle „lahody“ už tělo rozhodně nepotřebuje. Spíš naopak.
A úplně základní věc – vždycky z párků sundejte obal. A to ještě před vařením. Ať už je to plastová fólie nebo „střívko“ z umělého materiálu, myslete na to, že do teplé vody ani mikrovlnky nepatří. Zahřátý plast totiž může do potraviny ve svém okolí uvolnit nebezpečné látky, které si do těla vážně ukládat nechcete.
A také je nikdy neohřívejte vytažené přímo z lednice. Raději je nechte pár minut při pokojové teplotě, ať nedostanou teplotní šok. Budou potom ještě chutnější.
udalosti247.cz
1 h
chalupari-zahradkari.cz
2 h