Naklepávání řízků přes pytlík je špatný nápad. Zejména kvůli uvolňujícím se mikroplastům
Naklepávání řízků přes igelitový sáček vypadá šikovně, ale věřte, že tím sobě ani svému zdraví zrovna neprospíváte.

Obsah článku
Možná si říkáte – co je na tom špatného? Přes fólii se maso netrhá, kuchyň zůstává čistá a práce jde pěkně od ruky. A nakonec nemusíte umývat ani tu paličku. Jenomže jak redakce adbz zjistila, problém je trochu jinde. Stačí se podívat na vliv plastů na lidské zdraví.
Mikroplasty v našem talíři
Vysvětlení problému je ve skutečnosti velmi prosté. Při naklepávání masa přes fólii se na něj totiž ze sáčku mohou uvolňovat mikroskopické částice plastu. Ano, podle webu Science Direct jde právě o ony obávané mikroplasty. A ty – i když je nevidíme – snadno skončí v jídle. A spolu s každým soustem pak putují do našeho těla. Opravdu byste chtěli jíst něco takového?
Plasty se z těla vyloučí? Není to tak jednoduché
A pokud si myslíte, že vlastně o nic nejde, protože se prostě o pár hodin později těchto kousíčků plastu jaksi zbavíte přirozenou cestou, nenechte se mýlit. Mikroplasty se totiž dokážou dostat až do krevního oběhu, překonat ochranné bariéry a vniknout třeba i do mozku. Ale to ještě není všechno. Dlouhodobě také narušují hormonální rovnováhu a mohou přispět ke vzniku některých závažných onemocnění. Naštěstí můžete sáček snadno nahradit, tipy máme hned dva:
- Použijte čistou bavlněnou utěrku – přehoďte ji přes maso a klidně naklepávejte. Po práci ji jednoduše hodíte do pračky na vyvářku.
- Skvělý je i papír na pečení – jen dejte pozor, aby nebyl potažený plastovou vrstvou.
Fólie není jediný problém
Ovšem pokud si myslíte, že bude stačit, pokud ze své všední denní rutiny odstraníte právě a jen plastové sáčky, tak vás zklameme. Potenciálně rizikových předmětů je totiž na kuchyňské desce mnohem více, jak píše web CNET. Jde například o:
- Plastová prkénka – drobné částečky se uvolňují při každém krájení.
- Teflonové pánve – starší modely bez bezpečné povrchové úpravy mohou při přehřátí uvolňovat nebezpečné syntetické látky.
Proto doporučujeme v kuchyni přejít na dřevěné prkénko a pro přípravu pokrmů používat nádobí s kvalitní nepřilnavou vrstvou bez teflonu nebo s keramickým povrchem. Proč si totiž ničit zdraví něčím tak banálním, co můžete snadno ovlivnit?
chalupari-zahradkari.cz
Právě teď
chalupari-zahradkari.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
chalupari-zahradkari.cz
Právě teď
chalupari-zahradkari.cz
Právě teď