Vyrobte si účinný domácí odmašťovač, sporák rozzáří během pár sekund. Poradí si hravě s mastnotou i ztvrdlými zbytky jídla
Pokud jste někdy něco čistili kupovaným odmašťovačem, tak jistě víte, jak nepříjemné může jeho použití být. Navíc je i celkem drahý, zatímco ten domácí je zdravější i levnější.
Obsah
Odmašťovač je něco, bez čeho se někdy prostě nelze obejít, zvláště v kuchyni. Přeci jen si asi málokdo umí představit čistit troubu jarem. Mastnotu a oleje s ním vyčistíte nejlépe. Kupovaný ovšem bývá často tvořen z drsných chemikálií a už jen proto je lepší si udělat vlastní.
Jak vám mohou kupované odmašťovače uškodit
Odmašťovací produkty zakoupené v supermarketech obvykle obsahují přísady, jako jsou ethanolaminy, propylenglykolbutylether či alkyl C12-16 dimethylbenzylamoniumchlorid. Ty mohou způsobit mnoho škod, jako třeba respirační problémy jako kašel a sípání, zhoršují stav astmatu, dráždí kůži a oči a mohou být pro kůži leptavé.
Další věc je, že pokud na etiketě uvidíte označení patentované vůně, tak nemusíte znát celé složení. Výrobek je totiž parfémován za pomoci patentované směsi, jejíž obsah vám tak výrobci nejsou nuceni sdělit a vy tak vlastně kupujete zajíce v pytli. Mezi chemické látky, které se pod patentovanou vůní mohou skrývat, patří dráždivé látky pro dýchací cesty, alergeny či látky narušující hormony.
Na domácí odmašťovač toho moc nepotřebujete
To je jedna z velkých výhod, jelikož musíte mít hlavně jedlou sodu a bílý ocet. Jedlé sody budete potřebovat dvě lžíce, bílého octu jeden šálek. Volitelně můžete přidat i pomerančový či citronový esenciální olej na vůni. Pro čištění kuchyňského nádobí a hliníkových povrchů přidejte kastilské mýdlo. A jaké jsou tedy instrukce v závislosti na situaci?
Pro opravdu zaneřáděné mastné oblasti
Jako první si vezměte malou misku a do té smíchejte dvě lžíce jedlé sody a jednu čajovou lžičku vody. Míchejte, dokud se nevytvoří pasta. Pro lepší vůni a zároveň efektivnější odmašťování přidejte pár kapek jednoho z olejů. Vzniklou pastu následně rozetřete na špinavý povrch a nechejte několik minut působit. Nastříkejte na ni ocet, aby začala šumět a působit ještě víc. Poté už jen vezměte měkkou houbičku a vše jemně vydrhněte.
Když není špinavé místo mastné nějak extra
Pro lehčí čištění, kdy vidíte na první pohled, že se nejedná o něco velkého, vám bude stačit jen obyčejný ocet. Ten nastříkejte na danou oblast a nechejte jej působit několik minut. Kyselina octová obsažena v octu špínu a mastnotu jednoduše zničí. Následně už jen otřete houbičkou. Pokud máte strach ze zápachu, tak přidejte jeden z olejů.
Co se týče kuchyňského nádobí a hliníkových povrchů
Pokud máte na daném kusu nádobí či hliníku opravdu velký nános špíny, tak smíchejte sílu kastilského mýdla s jedlou sodou v misce. Míchejte, dokud nedostanete konzistenci pasty. Naneste na postižené místo a následně jen jemně vydrhněte mokrou houbičkou.