Zbytky citronové kůry snadno přeměníte v kuchyňský čistič. Stačí je nechat vyluhovat ve vodě a přidat obyčejný ocet

Vyzkoušejte také tento jednoduchý trik a vyrobte si doma účinný kuchyňský čistič. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je citronová kůra a ocet.

i Zdroj fotografie: Genet (Diskussion)/ Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 de
                   

Aby byla vaše kuchyň dokonale čistá, nesmíte zanedbávat její pravidelné mytí. Většina nečistot a odolných skvrn vznikajících v okolí dřezu a sporáku může být při dlouhodobém přehlížení opravdovou noční můrou. Naštěstí podle webu iReceptář existuje jednoduchý způsob, jak si za pár korun připravit univerzální čistič, díky kterému bude veškerá špína minulostí. Také jsme se rozhodli tento postup vyzkoušet a kuchyně byla zase jako nová.

Jak vyčistit kuchyň

I když je dnes k dostání velké množství speciálních čisticích přípravků, z důvodu obsahu velkého množství chemikálií se jejich dlouhodobé používání příliš nedoporučuje. Používání přírodních alternativ je přitom nejen mnohem šetrnější a bezpečnější, ale ještě vás vyjde jen na pár korun. Využít přitom můžete vše, co máte doma po ruce, o čemž jsme psali už dříve na adbz. Také si můžete vyrobit čistič z citronové kůry.

Jak vyrobit čistič z citronu

Než se pustíte do samotné výroby, připravte si vše, co budete v rámci celého procesu potřebovat. Základ tvoří 1 pomeranč, 1 citron a 300–400 ml 9% octa. Vhodnými pracovními pomůckami jsou ostrý nožík nebo škrabka a zavařovací sklenice, ve které budete směs připravovat. Jakmile budete mít vše nachystané, pusťte se do práce. Za pár minut budete mít hotovo.

plátky citronu iZdroj fotografie: Pixabay
Z kůry citronu a pomeranče si vyrobíte účinný čisticí přípravek, kterým vyčistíte celou kuchyň.

Postup výroby

Nejdříve oloupejte pomeranč i citron a vložte obě kůry do zavařovací sklenice. Použít lze také limetku nebo i jiné citrusové plody, záleží, co zrovna máte doma k dispozici. Citrusovou kůru zalejte octem tak, aby byla zcela ponořená, a uzavřete sklenici víkem. Plátky citronu pak lze snadno vložit do dřezu a vyčistit jimi odpad, o čemž jsme více psali v dřívějším článku na adbz. Takto připravenou směs nechte odležet na teplém místě alespoň po dobu 2 týdnů a po této době směs přeceďte do nádoby s rozprašovačem.

Nemusíte se bát výrazné octové vůně, která během několika dní vyprchá. Pokud naopak toužíte po výraznějším aroma, můžete do směsi přidat pár kapek libovolného esenciálního oleje, jak doporučuje i naše čtenářka Alice S. z Poděbrad: „Vůni citronu ráda kombinuji s eukalyptem nebo mátou. Skvěle se mi osvědčilo i pár kousků hřebíčků, které směsi dodají velmi výraznou a jedinečnou vůni.“ Podle webu Lidovky na obzvlášť odolnou špínu skvěle funguje i kombinace citronu a jedlé sody.

Jaké suroviny z kuchyně používáte pravidelně k úklidu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Zobrazit další články